Dr. Maria Dorobanţu: 40% dintre români au hipertensiune arterială. Foarte mulţi nu ştiu că au această boală

on . . Accesări: 2248

 

 

 

40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, cei mai mulţi dintre aceştia nefiind conştienţi că au această boală, astfel că nu se tratează, a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, dr. Maria Dorobanţu.

"40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar creşte.

E destul de mult. Problema este că e un procent totuşi mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mişcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi şi o parte dintre ei moştenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este şi această variantă", a precizat dr. Maria Dorobanţu, prezentă la Congresul de Nefrologie, care se încheie sâmbătă, la Sibiu.
Foarte mulţi români hipertensivi nu ştiu că au această boală, deci nu merg la medic sau, dacă află că sunt bolnavi, iau tratament o scurtă perioadă de timp, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Hipertensiune.

"Partea mai proastă este că foarte mulţi nici nu ştiu că au hipertensiune arterială şi nu se tratează sau dacă află că au hipertensiune arterială, se tratează numai o scurtă perioadă de timp, după care, scăzând tensiunea, consideră că s-au vindecat. Nu se vindecă. Această formă de boală, hipertensiunea esenţială, cum se numeşte, este o boală care trebuie tratată permanent, cu mai multe sau mai puţine doctorii. Asta depinde şi dacă oamenii înţeleg să ţină şi un regim alimentar", arată dr. Maria Dorobanţu.
Aceasta atrage atenţia asupra riscului de a face hipertensiune, în cazul bolnavilor de rinichi şi a diabeticilor.

"Când au şi boală de rinichi, riscul de a face hipertensiune este şi mai mare. Dacă au şi diabet, poate să aibă până la 80 % dintre diabetici, poate să aibă hipertensiune. Problema este că, din păcate, hipertensiunea şi diabetul şi boala de rinichi îşi dau mâna ca să facă complicaţii cerebrale, să facă accidente vasculare, să facă infarct de miocard, etc", spune dr. Maria Dorobanţu.
Hipertensiunea arterială este o boală care îi poate afecta şi pe adolescenţii care nu mănâncă sănătos şi nu fac sport.

"Aici trebuie umblat la segmentul acesta de copilărie şi adolescenţă, pentru că, după aceea, schimbările sunt şi mai greu de făcut. Da (poate să apară hipertensiunea arterială şi la un adolescent cu un regim de viaţă nesănătos n.r.). La cei cu hipertensiune, sigur scade media de vârstă, pentru că fac complicaţii", a precizat dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Societatea Română de Hipertensiune va organiza un curs de educare a medicilor, asistentelor medicale şi a unui grup de pacienţi, după ce medicii au constat că doar un sfert din pacienţii români diagnosticaţi cu hipertensiune arterială au valori controlate, restul, fie nu iau medicamentele corect, fie nu le iau tot timpul.
"O să facem un curs de educare nu numai a doctorilor, ci şi a asistentelor medicale şi un grup de pacienţi. Dintre cei care sunt trataţi, numai un sfert au valori controlate sub tratament, restul, nu. Degeaba iau tratament, dacă nu îl iau corect sau nu îl iau tot timpul", a anunţat dr. Maria Dorobanţu.

Ultimele statistici arată că în România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Doi din trei români mor de afecţiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent întâlnită este hipertensiunea arterială.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!