Dr. Monica Luminos: În perioada de vară la copii se întâlnesc mai ales bolile diareice acute

on . . Accesări: 1629

Hand Washing rsBolile diareice acute şi rotavirusurile predomină la copii în perioada de vară, a declarat prof. dr. Monica Luminos, de la Institutul de Boli Infecţioase"Matei Balş".

În această perioadă se pot întâlni şi boli bacteriene precum salmonela, pentru că se consumă preparate care nu sunt păstrate corespunzător, cum ar fi laptele, smântâna, iaurturile."Pe lângă acestea, suntem într-o epidemie ca în fiecare vară de infecţii cu coxsackie şi cu echo. Sunt tot nişte virusuri care determină boala mână-picior-gură, care a fost şi anul trecut.

Apare o erupţie pe palme, pe tălpile picioarelor şi în jurul gurii, ca nişte pete roşii, afte în interiorul gurii, cu febră mare cu lipsă de poftă de mâncare, la unii cu somnolenţă, poate vărsa şi pot apărea chiar manifestări neurologice. (...) În continuare, avem varicelă care evoluează tot timpul anului şi, deşi este vacanţă, sunt încă epidemii, evoluează cam pe tot parcursul anului varicela. Au început să apară, deşi apăreau spre toamnă, hepatitele acute, cu virus A, care se transmit prin mâini murdare, muşte care contaminează mâncarea, din fericire nu mai sunt foarte multe cazuri, pentru că unii copii sunt vaccinaţi, dar este o vaccinare opţională, nu este obligatorie şi un mare număr din populaţie s-a imunizat făcând boala", a arătat medicul.

Afecţiunile digestive vara.

Prof. dr. Monica Luminos a punctat că la "modă" sunt muşcăturile de căpuşe, dar care se diminuează în a doua parte a lunii iulie şi începutul lunii august pentru că au încetat ploile.

"Sunt destul de puţine cazuri de boală Lyme, pentru că părinţii se alertează foarte repede şi merg la medic. Noi, în România, nu avem cazuri multe cu această boală. Avem încă foarte multe muşcături de animale, câini, pisici, şi facem profilaxie pentru diferite muşcături de câini, pisici, animale sălbatice. Dacă câinele poate fi supravegheat, atunci se pot reduce vaccinările, însă majoritatea sunt animale necunoscute şi trebuie făcute foarte multe profilaxii antirabice. Sunt săptămâni când avem sâmbăta, duminica şi 300 de profilaxii antirabice adulţi şi copii", a detaliat medicul.

Dr. Monica Luminos atrage atenţia părinţilor care merg cu copiii la mare să-i ferească de insolaţii.

"Mai sunt nişte virusuri, adenovirusurile la piscine care nu sunt distruse de cloramină sau alţi dezinfectanţi şi cei care fac baie pot să facă conjunctivite, angină, adică dureri şi usturimi în gât şi adenopatii, inflamarea ganglionilor", a adăugat prof. dr. Monica Luminos.

Ea recomandă respectarea regulilor de igienă şi atenţie în privinţa alimentaţiei.

"Sunt foarte multe produse aşa zis "bio" care din cauza preţurilor mari nu sunt cumpărate şi sunt lăsate în raft. Am avut infecţii cu salmonela de la lapte bio, smântână bio. Trebuie atenţie şi cu spălatul pe mâini, din păcate s-a pierdut obiceiul de a se spăla pe mâini când vii de afară, când mergi la toaletă. Apa şi săpunul sunt sfinte", a punctat prof. dr. Monica Luminos.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!