Numărul persoanelor care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe în creştere; specialiştii fac recomandări

on . . Accesări: 2514

capusa rsSpecialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică atrag atenţia asupra faptului că a crescut numărul persoanelor care s-au adresat, în ultima săptămână, serviciilor medicale pentru înţepături de căpuşe şi fac o serie de recomandări pentru a preveni înţepăturile şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora.


Astfel, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe.

''Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje'', se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 45 de cazuri cu înţepături cu căpuşe la sfârşit de săptămână.


Totodată, se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr.


Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii. Pentru îndepărtarea căpuşelor este recomandată prezentarea la un cabinet medical.

Sibiu: Numărul pacienţilor înţepaţi de căpuşe, mai mare decât anul trecut.


Căpuşele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mănuşi ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Zona afectată după extragerea căpuşei se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg.


În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie ca cel afectat să se adreseze imediat medicului.

Boala Lyme!


O atenţie deosebită trebuie acordată şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte atunci când s-au identificat căpuşe. Dezinsecţia hainelor, înmuierea, spălarea şi uscarea rufelor trebuie să se facă cu mare atenţie.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!