Ablaţie transuretrală cu etanol pentru hiperplazia benignă de prostată

on . . Accesări: 3848

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) simptomatică, la care nu se poate obţine un răspuns favorabil cu ajutorul terapiei medicamentoase, poate fi tratată cu succes prin ablaţia transuretrală cu etanol a prostatei (transurethral ethanol ablation of the prostate – TEAP), susţine un studiu publicat în numărul din martie al revistei The Journal of Urology. Trialurile internaţionale anterioare cu TEAP au indicat că procedura este eficace şi relativ sigură, au explicat autorii. Pentru aprobarea FDA din SUA, dr. Mark K. Plante de la University of Vermont College of Medicine, Burlington şi colegii săi au evaluat siguranţa şi eficacitatea potenţială a TEAP în cadrul unui trial de fază I/II în care au fost incluşi 79 de bărbaţi cu acuze urinare datorate HBP, fără răspuns la terapia medicamentoasă.
 „S-a injectat etanol în prostată pe cale transuretrală, cu ajutorul unui ac curb de cistoscopie. Participanţii au fost randomizaţi la administrarea uneia dintre cele trei doze: 15%, 25% sau 40% din volumul prostatei apreciat cu ajutorul ecografiei transrectale”, relatează cercetătorii. Durata medie a procedurii a fost de 25 de minute.
 Majoritatea pacienţilor (98%) au fost capabili să urineze după îndepărtarea sondei Foley la 3 sau mai multe zile după procedură.
 Efectele adverse cele mai frecvente au fost reprezentate de hematurie (41,8%), simptome urinare iritative (39,2%), durere/discomfort (27,8%), retenţie (21,5%) şi incontinenţă urinară (13,9%), dar aceste complicaţii au dispărut în mod tipic în primele 4 săptămâni după procedură.
 Examinarea cistoscopică la o lună după TEAP nu a evidenţiat nici un semn de necroză la nivelul peretelui vezical.
 În urma ablaţiei transuretrale s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a tuturor simptomelor, a volumului rezidual, a peak flow rate-ului şi a volumului prostatei, relatează medicii. Ameliorarea a fost deja prezentă în prima lună postoperator la majoritatea bolnavilor, a fost mai accentuată la 3 luni şi s-a menţinut la controlul de la 6 luni.
 Îmbunătăţirea clinică a fost independentă de doza aplicată şi de volumul prostatei, au notat cercetătorii.
 „TEAP este o metodă minim invazivă promiţătoare pentru tratamentul HBP”, au concluzionat autorii. „Rezultatele precoce ale trialului suportă eficacitatea potenţială a procedurii la bărbaţi care suferă de HBP simptomatică.”
 „Folosirea TEAP pe scară largă ar putea să reprezinte o opţiune mai ieftină şi totuşi sigură şi eficientă pentru ţările din lumea a treia cu posibilităţi financiare mai restrânse, dar nu trebuie să fie ignorată nici de comunitatea urologică academică din vest”, a scris într-un editorial dr. J. Curtis Nickel de la Queen's University din Kingston (Ontario, Canada).
 
J Urol 2007;177:1030-1035.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!