Ptelea trifoliata - remediul tonic al stomacului

on . . Accesări: 10586

PteleaTrifoliata rsPtelea trifoliata este un remediu homeopatic obţinut dintr-un mic arbore din familia Ulmului, care creşte în America de Nord, Canada şi în Asia. Proving-ul remediului a fost extrem de minuţios realizat şi în urma acestuia s-a identificat o acţiune marcată asupra ficatului şi stomacului. Principala indicaţie a remediului este – starea atonică a stomacului. Senzaţie de greutate şi plenitudine. Stare de uscăciune şi căldură la nivelul esofagului. 

 

Râgâieli, greţuri şi vărsături. Senzaţie constată de coroziune, de căldură şi arsură la nivelul stomacului. Senzaţie de foame şi de stomac gol, imediat după masă.


Acţiune asupra ficatului, cu stare de greutate, cu durere intensă la nivelul hipocondrului drept, accentuată dacă persoana stă culcată pe partea stângă. Simptomele gastrice şi cele hepatice sunt asociate cu dureri la nivelul membrelor. Gust amar în gură, râgâieli cu gust de ouă clocite. Dureri de cap însoţite de foame, în special dimineaţa, la trezirea din somn – reprezintă o trăsătură importantă şi un key-note pentru prescrierea remediului.


Lateralitatea dreaptă este marcată, precum la Chelidonium, Sanguinaria şi Lycopodium, dar acţiunea gastrică este mai intensă decât la Chelidonium şi Lycopodium.


Hale spunea că Ptelea nu are acţiune violentă şi intensă ca la Podophyllum sau Iris versicolor, ci o acţiune lentă, insidioasă şi extinsă, fiind indicat în special în tratamentul unor afecţiuni cronice. El a găsit remediul deosebit de util în „durerile de cap bilioase”, în dispepsie, gastralgii, congestii hepatice, hepatite cronice şi erizipel cronic. 


Alţi homeopaţi au utilizat remediul în reumatism cronic, dizenterie şi constipaţie.


Hale spunea că acei constituienţi uleioşi din Ptelea semănau cu cei din terebentină, iar unul dintre cele mai importante simptome în timpul proving-ului a fost: „presiune ca şi cum ar fi o piatră în stomac” – amintind de simptomele de la Abies nigra şi de la Conifere. La proving-ul de Ptelea, aproape toţi cei care au testat remediul au prezentat o senzaţie de tumefiere şi durere la nivelul ficatului, care se ameliora dacă stăteau pe partea dreaptă şi se agrava dacă stăteau pe partea stângă.


De asemenea, remediul se pare a avea o acţiune anti-helmintică marcată (planta este folosită în Canada, sub formă de infuzie, pentru eliminarea viermilor). Unul dintre persoanele care a testat Ptelea a confirmat o „expulzie abundentă de ascarizi”.


Ptelea poate fi unul dintre cele mai interesante remedii pentru afectarea stomacului şi a ficatului după excese alimentare, atunci când apare senzaţia caracteristică de greutate, de durere, ameliorată la decubit drept şi agravată la decubitul stâng.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!