Laringita - tratament homeopatic

on . . Accesări: 31386

267977-15scapa rsAu apărut virozele respiratorii caracterizate prin cunoscutele tablouri de cataruri nazale şi tuse care nu se mai termină. O problemă de asemenea mai des apărută este răguşeala, fie sub formă de faringită acută intensă, cu prindere a laringelui, fie direct o laringită acută, cu dispariţia completă a vocii şi dureri intense la înghiţire. Câteva remedii homeopatice sunt utile în aceste cazuri. Pentru laringitele brusc apărute, după expunere la curenţi reci de aer, însoţite sau nu de catar nazal şi de strănuturi, am început obligatoriu cu Aconit CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, zilnic, 5-7 zile.

De cele mai multe ori, problemele se opreau după Aconit. Dacă se continua dezvoltarea problemei cu răguşeală, durere intensă a gâtului ca o arsură sau usturime intensă, dificultăţi la înghiţire şi nevoie de a înghiţi constant, atunci medicamentul homeopatic indicat era Causticum CH9, 3 granule de 3-4 ori pe zi, zilnic 7-10 zile.


Un alt remediu util pentru răguşeală, mai ales la suprasolicitare a vocii (copii care ţipă cât îi ţine gura sau adulţi care suprasolicită vocea) este Arum tryphillum. Dacă apare şi o nevoie de a-şi „piguli” buzele (adică acestea sunt uscate şi persoana mereu îşi trage cojiţele de pe buze) sau la copii, o nevoie de a se scobi în nas (mai apare şi la adulţi acest obicei), atunci remediul este cu siguranţă Arum tryphillum CH7 sau CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile.


Un alt remediu foarte util pentru răguşeală la o persoană agitată, foarte vorbăreaţă, care prezintă de multe ori răguşeală cu debut brusc, după o forţare a corzilor vocale (la vorbitorii în public sau cântăreţi), cu senzaţie de durere şi inflamaţie la nivelul gâtului, de multe ori cu polipi la nivelul corzilor vocale – este Argentum nitricum. Durerea de gât se agravează la înghiţire, chiar şi numai a salivei şi este ameliorată dacă persoana bea ceva rece. Atunci vom administra Argentum nitricum CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, zilnic, 7-10 zile, până la dispariţia fenomenelor inflamatorii.


Aceste patru remedii sunt cel mai frecvent folosite în episoadele de răguşeală apărute după expunere la rece sau pe suprasolicitare vocală. Cu siguranţă sunt multe alte medicamente homeopatice indicate în prezenţa unui episod de răguşeală (în rubrica de „răguşeală” din repertoriu Radar sunt 331 de remedii listate), acestea fiind de regulă indicate de medicul homeopat, după o consultaţie minuţioasă.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!