Diareea infecţioasă - tratament homeopatic

on . . Accesări: 37635

tip1041 1041Plysimo 0 rsVara cresc numărul de îmbolnăviri datorită consumul de fructe şi legume nespălate precum şi a alimentelor alterate. Diareea infecţioasă constă în accelerarea tranzitului intestinal în urma consumului de alimente şi apă contaminate cu microorganisme şi/sau toxine ale acestora. În funcţie de patogenitatea microorganismelor diareile prezintă diferite particularităţi, de la diareea apoasă la cea cu produse patologice. Gradul de agresiune al enterotoxinelor este responsabil de forma şi gravitatea diareei.


Enterobacteriile incriminate în apariţia diareei estivale sunt E.Coli, Shigella, Salmonella care lezează mucoasa intestinului subţire sau a colonului, rezultând ulceraţii microscopice având ca rezultat apariţia diareei cu produse patologice (mucus, puroi, sânge).
Boala debutează cu o senzaţie de rău, transpiraţii, frisoane acompaniate deseori de febră. Ulterior apar dureri abdominale, greaţă, vărsături şi scaunele diareice. Simptomele variază ca intensitate şi durată de la individ la individ în  funcţie de capacitatea de apărare a fiecăruia. În funcţie de tabloul clinic al fiecărui pacient există numeroase remedii homeopatice care se administrează individualizat pe baza aspectului diareei, mod de apariţie, factori declanşatori şi a simptomelor care o acompaniază. Alegeţi remediul care prezintă simptomele cele mai asemănătoare cu ale dumneavoastră. În cazurile acute se administrează  diluţii joase (CH9), de 5-6 ori pe zi până la ameliorarea simptomatologiei. Ulterior se răreşte frecvenţa administrării.


Nux vomica: este principalul remediu al indigestiei. Se administrează în special când s-a mâncat prea mult (abuz cantitativ sau calitativ) , s-a băut prea mult sau s-a mâncat ceva ce „ nu a căzut bine ”. O doză de Nux vomica CH9 înaintea unei mese copioase ajută la digestie.

China: caracteristic este distensia abdominală şi senzaţia de frig în abdomen. Diareea apare după consumul de fructe, peşte, lapte; e caracteristică foame de nestăpânit, mai ales noaptea; meteorism abdominal însoţit de dureri colicative, vărsături şi diaree; balonarea este accentuată de orice cantitate mică de alimente .


Aceste două remedii se administrează în caz de indigestie apărută după consumul abuziv de mâncare şi alcool şi fac parte din trusa de voiaj cu care trebuie să pornim la drum în sezonul estival.


În cazul în care diareea are altă etiologie avem la dispoziţie următoarele remedii:


Arsenicum album: indicat în intoxicaţii alimentare. Apare diaree iritantă cu miros respingător, scaune apoase. Diaree agravată de băuturi reci, îngheţată, fructe. Uneori scaunele pot conţine sânge şi mucus. După episodul diareic se alterează starea generală.


Antimonium crudum: diaree după mese copioase, când ”nu mai ţine cont de nicio regulă şi mănâncă tot ce apucă’’. Diareea se însoţeşte de greaţă şi dureri de cap. Agravată după alimente acre. Diareea alternează cu constipaţia.


Capsicum: diaree cu scaune mucosanguinolente după ingestia de lichide însoţită de o marcată senzaţie de arsură şi tenesme. După emisia de scaun apare sete intensă. Pacientul are dorinţa de a consuma piper, condimente, cafea, alcool.


Croton tiglium: indicat în diaree explozivă, scaune apoase, apărute imediat dupa ce pacientul mănâncă sau bea. Diareea se însoţeşte de greaţă intensă, dureri abdominale care iradiează spre rect, zgomote hidroaerice intestinale.


Sulphur: diaree în fiecare dimineaţă, mai multe scaune. Diaree apărută după consumul de bere. Diaree însoţită de senzaţie de slăbiciune şi gol epigastric.


Veratrum album: diaree însoţită de vărsături, apărute în special în timpul menstruaţiei. Preferă alimentele acre. Indicat în diarei febrile, precedate de colici urmate de alterarea stării generale (diarei abundente după care se simte foarte slăbit).


Carbo vegetabilis: diaree apărută după consumul de alimente grele, însoţită de distensie abdominală impresionantă. Simptomele gastrice sunt ameliorate de eructaţii.


Calcarea phosphorica: diaree însoţită de dureri abdominale apărute după consumul de lapte sau alimente şi băuturi reci într-o zi călduroasă. Pacientul prezintă scaune verzi, abundente însoţite de arsuri anorectale.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!