Tratament homeopatic în cefalee

on . . Accesări: 13836

cefalee rebound rsDurerile de cap reprezintă unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care se prezintă pacienţii la cabinetele medicale. Cefaleele sau durerile de cap au cauze multiple, manifestări diferite şi în homeopatie există zeci de remedii homeopatice care pot fi folosite pentru tratamentul acestora. Vom prezenta unele dintre cele mai frecvent utilizate remedii homeopatice pentru aceste probleme, precizând că cel mai bun tratament pentru un pacient este cel care i se potriveşte totalităţii simptomelor acestuia (şi care va fi selectat de medicul homeopat după o consultaţie individuală).


Cefaleea tip Belladonna este o durere intensă, generalizată, foarte violentă, persoana simte că înebuneşte de durere. Are senzaţia că tot sângele i se urcă la cap şi apare o senzaţie de cap fierbine, cu faţa roşie şi caldă, în acelaşi timp cu extremităţile (mâinile şi picioarele) reci ca gheaţa. Pupilele sunt dilatate, fiind prezentă o fotofobie marcată, de aceea persoana se simte bine când stă întinsă în pat, într-o cameră întunecoasă. Acest tip de durere de cap poate apare într-o insolaţie, în cursul evoluţiei unui puseu febril, într-o boală contagioasă sau în meningită. Remediul homeopatic Belladonna CH30 se va administra în această situaţie dizolvat în puţină apă, administrând câte o gură de lichid din 15 în 15 minute şi rărind administrarea pe măsura cedării durerii. 


Cefaleea tip Gelsemium este o altă durere de cap foarte violentă, care începe la nivelul cefei şi urcă trepat în întreg capul. Durerea este în tot capul, foarte intensă, iar persoana are senzaţia de pleoape foarte grele, pe care îi este dificil să le ţină deschise. Vederea este tulbure în timpul cefaleei şi nevoia persoanei este să stea liniştită, să nu audă zgomote sau să nu vorbească cu nimeni. Starea generală este de slăbiciune marcată, persoana simte un tremur în tot corpul (care poate fi vizibil sau nu) şi are nevoie să stea întinsă. Când urinează, cefalea se mai ameliorează. De altfel, sfârşitul episodului dureros este marcat printr-o urinare abundentă, cu urină decolorată.


Cefaleea tip Natrium muriaticum este o durere de cap tip apăsătoare, care începe dimineaţa, la ridicarea din pat. Durerea se agreavează treptat către orele 10 sau 11 dimineaţa, continuând până pe la 3 sau 4 după-amiaza. Apoi se mai ameliorează şi reapare după 5 după-amiaza. Durerea de cap este localizată mai ales în partea dreaptă a capului, la nivelul tâmplelor sau frunţii. Soarele agravează durerea de cap, persoana are şi o senzaţie de sete şi de gură uscată în timpul puseului dureros. Cefaleea poate fi agravată de supărare sau emoţii intense.


Cefaleea tip Sanguinaria este mai des întâlnită decât cefaleea tip Belladonna. Durerea poate să apară la nivelul umărului drept sau la nivelul gâtului şi se extinde înapoia urechii drepte către zona parietală, sau mai specific, deasupra ochiului drept. Persoana are stare de greaţă şi dacă varsă, atunci durerea de cap se mai ameliorează. Dar dacă începe să verse, va continua să o facă, pentru că stomacul este agravat de vărsătură.


Cefaleea tip Spigelia este o durere de cap punctiformă, pe o zonă limitată, situată la nivelul tâmplei stângi sau drepte, iar persoana poate să-şi indice durerea cu vârful unui deget (dif cu Kali bichromicum). Durerile rămân în acelaşi loc, de fiecare dată, spre deosebire de durerile tip Kali bichromicum care îşi mută locul.


Cefaleea tip Bryonia este o durere ce începe în regiunea frontală stângă, mai ales deasupra ochiului stâng, apoi durerea se extinde în întreg capul, ulterior extinzându-se în tot corpul. Toţi muşchii sunt dureroşi şi starea generală este foarte proastă, singura ameliorare fiind dacă persoana stă complet nemişcată. Cea mai mică mişcare, chiar şi numai a ochilor în cap (atunci când citeşte) îi poate agrava atât durerea de cap, cât şi starea generală. Persoana stă foarte liniştită, nu poate nici măcar să se uite la televizor sau să citească, pentru că orice mişcare îi cauzează foarte multă durere.


Cefaleea tip Pulsatilla apare în special la femei, în perioada de menopauză. Durerea de cap este extinsă în tot capul sau poate apare în diferite locuri şi-şi schimbă frecvent localizarea. Cefaleea este agravată de căldură (cameră neaerisită, fum de ţigară, căldură iradiată de la calorifere) şi la statul în soare, fiind ameliorată în aer liber şi de aplicaţii reci.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!