Epidemia de gripă în abordarea homeopatului

on . . Accesări: 4862

laborator.jpgSamuel Hahnemann  este cel care acum 200 ani a pus bazele ştiinţifice ale homeopatiei şi a formulat principiile ei. Primul principiu al homeopatiei reprezintă legea fundamentală a homeopatiei şi spune că similarul tratează similarul. Tot Hahnemann este cel care introduce termenul de “genius epidemicus”, remediul care acoperă majoritatea simptomelor care apar în cazul unei epidemii. Astfel Hahnemann a reuşit să trateze la începuturile homeopatiei epidemia de scarlatină cu Belladonna şi cea de holeră cu Cuprum şi Veratrum.
Coneceptul de “genius epidemicus” pleacă de la ideea că în cazul unei epidemii există o singură sursă de boală care produce îmbolnăvirea în masă. Forţa cu care fiecare organism reacţionează în faţa agentului infecţios va determina diferite cazuri individuale de boală.
Un astfel de remediu se administrează profilactic şi reduce efectele apariţiei unei epidemii de boală infecto- contagioasă. În caz de apariţie a bolii acelaşi remediu duce la ameliorarea simptomelor.
Iată câteva remedii homeopatice foarte utile în simptomatologia care caracterizează gripa:
Belladonna este un remediu intens utilizat la primele simptome de gripă: febră foarte mare, durere de cap, faţa roşie şi fierbinte. Este un remediu foarte util în stările acute febrile care debutează brutal.
Arsenicum album este un remediu caracteristic pentru simptomele de gripă caracterizate prin febră mare, agitaţie, frisoane, sete intensă, dureri faringiene, diaree şi vărsături. Este un remediu homeopatic care acoperă majoritatea simptomelor care apar în caz de infecţie cu virus gripal.
În caz de gripă cu dureri intense agravate de mişcare, febră mare şi sete intensă vom administra remediul Bryonia. Este un remediu util în infecţiile acute ale tractului respirator superior şi inferior.
În fazele precoce ale stărilor inflamatorii de la nivelul faringelui, urechii, ochilor, tractului respirator, tractului urinar se administrează Aconitum. Simptomele apar de obicei după expunerea la vânt. Pacientul este febril, foarte agitat şi are frică de moarte.
În cazul unei infecţii severe când pacientul este confuz şi foarte somnoros vom administra remediul Baptisia. Pacientul se plânge de dureri ale întregului corp de parcă ar fi plin de vânătai.
Eupatorium perfoliatum este un remediu homeopatic renumit pentru utilizarea lui în gripă. Pacientul simte dureri “ca şi cum oasele ar fi zdrobite”. Gripa evoluează cu febră înaltă, frisoane şi dorinţă de băuturi reci.
Medicul homeopat este cel care trebuie să stabilească remediul homeopatic potrivit   intr-o epidemie de gripă, ca “genius epidemicus” al epidemiei (dacă acest lucru este posibil) sau prin individualizarea fiecărui caz in parte.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!