Lemna minor- un remediu pentru catar

on . . Accesări: 14379

Lemna minor, lintea de apă sau lentiţa este o plantă acvatică care face parte din familia Lemnacee.
Este un remediu care acţionează în special asupra aparatului respirator, îndeosebi asupra mucoasei nazale. Acţiunea asupra aparatului respirator este cea mai cunoscută şi mai documentată clinic dintre acţiunile posibile ale remediului.
Indicaţiile clinice cele mai frecvente sunt obstrucţia nazală persistentă şi severă.
Cauzele obstrucţiei pot fi polipii nazali şi edemul cornetelor nazale. Această obstrucţie se agravează la vreme umedă şi rece. Dintre simptomele din repertoarul homeopatic Radar, de gradul 2 pentru Lemna minor sunt polipii şi agravarea la vremea rece şi umedă. Aşadar, în multe dintre situaţiile în care apar simptome tip vegetaţii adenoide inflamate (cu nas înfundat, respirat pe gură, secreţii mucopurulente, gălbui verzui, care nu ameliorează obstrucţia nazală) în special în perioada anotimpului rece (adică de la debutul ploilor de toamnă până către primăvară), Lemna minor este unul dintre remediile de primă alegere, mai ales dacă nu este foarte clar remediul de constituţie al pacientului. Este un remediu deosebit de util la copiii care fac episoade frecvente şi prelungite de obstrucţie nazală, cu secreţii posterioare, la debutul vremii reci şi ploioase de toamnă.
Secreţiile nazale sunt mucopurulente, abundente şi se însoţesc de cruste la nivelul nărilor. Lemna minor poate fi şi un remediu indicat în situaţii de ozenă. Persoana suferindă poate avea senzaţia de miros şi gust fetid mai ales dimineaţa la trezire. Faringele şi laringele sunt uscate. Poate apare pierderea gustului. Cel mai frecvent există o senzaţie de uscăciune şi usturime a mucoasei nazale, în ciuda existenţei secreţiilor muco-purulente, eliminate posterior sau anterior. Uneori există senzaţie de durere la nivelul mucoasei nazale, ca o coardă care se extinde de la o nară la cealaltă. Alteori, durerea de la nivelul nasului se poate extinde la nivelul urechilor.
Lemna minor este un remediu util pentru rinitele de diverse cauze (alergice, virale, vasomotorii, postmedicamentoase) având următorul tablou clinic: obstrucţie severă nazală agaravată la vreme umedă, secreţii mucopurulente. De asemenea, Lemna minor poate fi un remediu pentru bronşite astmatiforme şi respiraţie dificilă, agravată mai ales pe vreme umedă, în special în perioadele ploioase. Persoana prezintă respiraţie astmatică greoaie, cu obstrucţie nazală şi dificultăţi de respiraţie, mai ales noaptea, fără a prezenta crize astmatice propriu-zise.
Rezultate foarte bune se obţin în clinică pentru prevenţia şi tratamentul vegetaţiilor adenoide, la copii care au tendinţa ca la debutul toamnei să facă obstrucţii nazale frecvente şi repetate. Lemna minor CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, 2-3 luni de zile reuşeşte să determine o diminuare de volum a polipilor şi o dispariţie a episoadelor de catar acut inflamator. În prezenţa catarului în forma clinică mai sus descrisă, se indică Lemna minor CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile, cu rezultate din cele mai bune.
 
 
Bibliografie: Boericke, Materia Medica Homeopatica; R. Morrison, Ghid practic de remedii homeopatice.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!