Tratamentul cu gemoterapice în tuse

on . . Accesări: 8948

caprifoi.jpgExtractele glicero-alcoolice din ţesuturi tinere de plante se pot dovedi foarte utile ca adjuvante în tratamentul rino-faringitelor acute, în special a celor însoţite de tuse, ca simptom principal. La persoane relativ puternice şi cu imunitate bună, tratamentul gemoterapic este uneori suficient pentru a ajuta organismul să-şi revină rapid la starea de sănătate, după un episod de viroză respiratorie. Câteva preparate sunt mai utile şi specifice pentru tratamentul tusei.
Cele mai bune preparate, folosite simplu sau în combinaţie sunt următoarele:
Extractul din muguri de Mesteacăn argintiu, Betula verrucosa MG=D1 este un remediu important indicat la debutul catarelor mucoaselor rino-faringiene şi bronşice. Este indicat în tuse cu secreţii, uşoară spre medie, însoţită de cele mai multe ori de obstrucţie nazală şi secreţii nazale
Extractul din muguri de Carpen, Carpinus betulus MG=D1 este un preparat cu acţiune anti-inflamatorie importantă la nivelul mucoaselor respiratorii. Este indicat în rinofaringite recidivante (alături de muguri de Mesteacăn), în sindroame rino-sinusale-bronhice, însoţite de tuse şi obstrucţie nazală importantă (alături de Extractul din muguri de Coacăz, Ribes nigrum MG=D1 şi Extractul din muguri de Arin negru, Alnus glutinosa MG=D1). Mugurii de Carpen sunt indicaţi pe tusea reziduală, tusea uscată persistentă, după finalul virozei respiratorii, împreună cu Extractul din mlădiţe de Caprifoi. De asemenea, sunt indicaţi în tusea spastică şi în sindroamele respiratorii spastice şi tusigene, alături de Extractul din mlădiţe de Călin de munte, Viburnum lantana MG=D1.
Extractul din mlădiţe de Caprifoi, Lonicera nigra MG=D1 este un remediu indicat în bronşite acuta (împreună cu Extractul din muguri de Carpen, Carpinus betulus MG=D1), pentru tuse cu secreţii, tuse continuă şi care se prelungeşte după ce episodul respirator s-a vindecat. De asemenea, poate fi util şi în tusea spastică, tusea uscată reziduală, nevidecată complet după o răceală. Mlădiţele de Caprifoi au şi eu efect tonic, de reechilibrare asupra ficatului, realizând o stimulare imunitară şi întărire a mecanismelor proprii de apărare ale organismului.
Extractul din mlădiţe de Călin de munte, Viburnum lantana MG=D1 este un preparat indicat în special în bronşitele astmatiforme şi în bronşitele cronice însoţite de tuse tip spastic, convulsiv. Acţiunea preparatului este una tip sedativ la nivelul musculaturii netede a peretelui respirator, cu restabilirea la normal a funcţiilor respiratorii. În tusea convulsivă, este indicat împreună cu Extractul din mlădiţe de Caprifoi, Lonicera nigra MG=D1.

Alături de aceste gemoterapice importante pentru tratamentul tusei, sunt indicate preparatele cu acţiune decongestionantă şi de stimulare imunitară, precum Extractul din muguri de Coacăz negru-Ribes nigrum MG=D1 sau Extractul din mlădiţe de Măceş-Rosa canina MG=D1.
Combinaţiile dintre preparatele mai sus prezentate sunt indicate funcţie de tabloul clinic al fiecărui pacient. De asemenea, preparatele gemoterapice pot fi combinate cu remedii homeopatice, cu tincturi fitoterapice sau chiar şi cu tratamente clasice cu medicamente obişnuite, de sinteză chimică.
Gemoterapicele vor ajuta pacientul să treacă mai repede peste episodul de boală, având un efect de curăţare asupra organismului şi asupra ţesuturilor sau aparatelor pe care acţionează în mod specific.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!