Alergiile şi gemoterapia

on . . Accesări: 9937

coacaz_stejar.jpgAlergiile sunt reacţii respiratorii, digestive, cutanate sau sistemice la stimuli relativ mici, care teoretic nu ar trebui să producă acest fel de reacţii. Multă lume nici nu simte şi nici nu reacţionează fizic la praful de casă, la polenurile din natură ale plantelor, la părul animalelor sau la diferite componente alimentare. Când apare reacţia, indiferent de nivelul acesteia, la una dintre aceste componente, înseamnă că ceva se întâmplă cu reactivitatea organismului. Cu alte cuvinte, pragul de toleranţă al organismului, pentru stimulii exteriori sau interiori, scade atât de mult încât acesta reacţionează la substanţe la care, teoretic, nu a reacţionat înainte.

Văzând numărul mare de alergii cu care mă confrunt în fiecare zi, la cabinet, alergii cutanate diferite (cu reacţii uneori impresionante), alergii respiratorii cu evoluţie de ani de zile, alergii digestive sau generalizate, mi-am tot pus întrebarea ce se întâmplă cu un organism, care are mecanisme naturale de adaptare la mediul înconjurător (ne naştem cu aceste mecanisme), de ajunge să fie deranjat de „fleacuri” precum praful, mucegaiul sau polenul? Care este nivelul de dezechilibru al imunităţii locale şi generale a organismului, care permite astfel de manifestări?
ªi mai ales, cum putem ajuta la depăşirea acestor sensibilităţi.
Vorbind cu pacienţii mei, examinând zeci de cazuri de alergii şi urmărind evoluţia unor tratamente, mi-am tras propriile concluzii, care nu se regăsesc întotdeauna în literatura de specialitate.
Apărarea organismului este funcţia principală care permite trasarea unei „delimitări” între corp şi mediul înconjurător. Funcţionează ca o graniţă între state, care se traversează numai prin îndeplinirea unor condiţii (să ai paşaport sau să fii cetăţean). Când această graniţă slăbeşte, din ce în ce mai multe entităţi (virusuri, particule de praf, substanţe chimice etc) o străbat şi intrând nestingherite în organismul nepregătit, declanşează multiple reacţii.
De ce slăbeşte „graniţa de apărare” a organismului?
Am găsit la pacienţii mei câteva motive importante:
starea de teamă şi nesiguranţă interioară; alergiile apar în circumstanţe ale vieţii caracterizate prin mare nesiguranţă – la copiii, care nu pot avea grijă singuri de ei şi se lasă în seama părinţilor sau la adulţi aflaţi în situaţii de nesiguranţă la serviciu sau acasă
şocurile şi traumele emoţionale, în special dezamăgirile şi frustrările, slăbesc rapid şi brusc apărarea organismului
oboseală intensă şi suprasolicitare, intelectuală, emoţională sau fizică; stări prelungite de oboseală sau stări conflictuale prelungite ani de zile
aciditatea interioară (pH-ul acid al sângelui), datorat alimentaţiei excesive cu produse animale (carne, lactate, ou), zilnic, de 3 ori pe zi, sau consumului de băuturi acidulate, combinat cu fumat şi/sau cafea.
consumul zilnic de zahăr, ca atare sau în diferite produse alimentare, care determină în timp o slăbiciune a organismului, o demineralizare şi o acidifiere.
condiţiile de locuit improprii (camere cu mucegai, adică umede şi întunecoase, cu lipsa ventilaţiei). Corpul omenesc are nevoie de soare, de lumină, de oxigen şi de mişcare.
Combinaţia acestor motive, plus alte cauze individuale la pacienţi, determină declanşarea alergiilor. Toate motivele de mai sus sunt stresuri importante asupra organismului, care afectează suprarenala şi sistemul de răspuns la stres al organismului.
Pentru tratamentul acestora, nu este suficient controlul simptomelor, aşa cum face în mod obişnuit medicina clasică.
În vederea vindecării unei alergii, esenţială este identificarea cauzei scăderii „pragului” de reactivitate a organismului şi tratamentul acesteia.
Gemoterapia are câteva produse cu acţiune foarte bună pe re-echilibrarea funcţiei glandelor suprarenale şi diminuarea acţiunii stresului asupra organismului.
Extractul din mlădiţe de Coacăz negru – Ribes nigrum MG=D1 este principalul produs indicat în aceste situaţii. El are o acţiune cortizon-like, de susţinere a cortico-suprarenalei, precum şi acţiuni timp anti-inflamator, anti-alergic, anti-algic, tonic general şi de îmbunătăţire a circulaţiei  periferice. Poate fi administrat ca atare, sau combinat cu alte preparate gemoderivate.
Extractul din muguri de Stejar – Quercus pedunculata MG=D1 este un alt produs excelent de stimulare a cortico-suprarenalei. El este indicat în stări de oboseală intelectuală şi fizică marcată, până la epuizare. Este un tonic general, are efecte anti-inflamatorii bune şi poate fi combinat cu Extractul din muguri de Coacăz în tratamentul unei alergii sistemice sau a oricărei alergii care apare la o persoană supra-solicitate, epuizată, stresată.
Extractul din muguri de Fag – Fagus sylvatica MG=D1 este principalul remediu indicat în hipo-gamaglobulinemie (scăderea gama globulinelor). Această scădere imunitară importantă apare în diferite circumstanţe (emoţionale sau fizice, după infecţii şi diferite boli) şi poate sta la baza unei reacţii alergice. Extractul din muguri de Fag are o acţiune tip reducere a eliberării de histamină, prin frânarea degranulării mastocitare, fiind principalul gemoderivat anti-histaminic indicat într-o reacţie alergică. Se administrează ca atare, sau combinat cu alte preparate.
Extractul din muguri de Nuc – Juglans regia MG=D1 are o acţiune anti-inflamatorie, cicatrizantă şi anti-bacteriană şi este preparatul indicat în alergii cutanate tip eczeme de toate tipurile. Se asociază cel mai frecvent cu Extractul din muguri de Coacăz negru, dar poate fi asociat şi cu alte preparate.
Extractul din mlădiţe de Măceş – Rosa canina MG=D1 are o acţiune anti-inflamatorie şi anti-alergică, în special pe alergiile respiratorii. Este remediul inflamaţiilor locale recidivante, are şi o acţiune vitaminizantă şi de refacere osoasă importantă. Se asociază de cele mai multe ori cu alte preparate, precum Extractul din muguri de Coacăz negru sau Extractul din muguri de Mesteacăn pufos.
Extractul din muguri de Mesteacăn pufos – Betula pubescens MG=D1 este un drenor excelent al ţesuturilor infiltrate cu reziduuri metabolice. Mugurii de mesteacăn stimulează apărarea imunitară, prin activarea globală a sistemului reticulo-endotelial. Este indicat în alergii respiratorii, dar şi în cele generalizate, de cele mai multe ori în combinaţie cu alte preparate.
Extractul din mlădiţe de Rozmarin – Rosmarinus officinalis MG=D1 este atât un remediu de „curăţare” a ficatului şi tubului digestiv, cât şi un remediu stimulator al cortico-suprarenalei, cu acţiune întăritoare generală asupra organismului. Poate fi foarte util în forme de alergie cronică, mai ales în alergii digestive, dar şi în alergii cutanate şi generale.
Gemoterapia deţine foarte multe preparate pentru întărirea organismului şi tratamentul unei alergii prin ridicarea „pragului de răspuns” la stimuli, astfel încât mediul înconjurător să redevină prietenos pentru persoana suferindă.
Dar esenţială în tratamentul unei alergii rămâne alimentaţia, care va intenţiona o re-echilibrare a pH-ului sângelui (legume, fructe, cereale, seminţe, peşte etc), precum şi adaptarea stilului de viaţă la posibilităţile fiziologice ale fiecărei persoane. Respectarea organismului nostru, a corpului fizic pe care îl deţinem, cu recunoaşterea nevoilor şi a ritmurilor biologice ale sale, reprezintă principala prevenţie a alergiilor.
Alergiile nu sunt decât semnale ale organismului, care ne indică faptul că acesta a fost abuzat, într-un fel sau în altul şi are nevoie de atenţie, consideraţie, detoxifiere şi întărire.
Când veţi considera alergiile ca nişte indicii ale organismului cu privire la modul în care îl trataţi în prezent, vă va fi mai uşor să identificaţi factorii perturbatori, să-i îndepărtaţi şi să realizaţi o detoxifiere a corpului cu ajutorul produselor naturale. Orice alergie se poate vindeca în acest mod.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!