Sfaturi pentru a scăpa de supragreutate

on . . Accesări: 7503

obezitate.jpgObezitatea este rezultatul dezechilibrului dintre cantitatea de energie primită de organism şi cantitatea de energie consumată. Obezitatea este o problemă gravă de  sănătate cu care ne confruntăm. Este o afecţiune cronică a cărei prevalenţă este în creştere şi care determină apariţia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă, afecţiuni ale vezicii biliare, degenerescenţe articulare şi unele forme de cancer. Modalitatea de evaluare este măsurarea indicelui de masă corporală (IMC), respectiv raportul dintre greutatea corpului şi înalţimea la pătrat. Un individ cu IMC mai mare de 25 kg/m² este supraponderal.  
Principala cauză a supragreutăţii este ingestia calorică. Aceasta se referă nu numai la cantitatea cât şi la cantitatea produselor ingerate. Un alt factor este consumul de alcool, un gram de alcool furnizând  8 kcal. Aceştia sunt factori numiţi individuali şi corectarea lor are pondere foarte mare în obţinerea unei greutăţi optime.
Alţi factori incriminaţi în supragreutate sunt dereglările hormonale, sedentarismul, stilul de viaţă şi ereditatea. Factorii genetici pot genera modificări atât în ceea ce priveşte aportul de calorii cât şi în ceea ce priveşte cheltuielile energetice. Obezitatea produce complicaţii la nivelul tuturor aparatelor şi sistemelor.
Cura de slăbire este bine să fie individualizată, în funcţie de cauzele obezităţii, activitate fizică şi metabolică. Strategia tratamentului obezităţii se aplică fiecarui individ în parte în funcţie de particularităţile fiecăruia. Alternativele de tratament pentru îmbunătăţirea valorilor greutăţii sunt: dieta hipocalorică, activitatea fizică, medicaţia adjuvantă, tratament chirurgical  şi folosirea produselor naturale.
Modificarea comportamentului alimentar este esenţială în orice cură de slăbire. Dieta hipocalorică trebuie personalizată în aşa fel incât să  furnizeze alimente sănătoase, variate, echilibrate nutriţional în funcţie de nevoile fiecărui pacient. O dietă echilibrată trebuie să conţină: 12 - 15% proteine, 30 - 35% lipide si 50 - 55% glucide. Se va urmări consumul de alimente cu un aport caloric şi energetic redus, scăderea consumului de sare, alimente bogate în fibre, evitarea consumului de alcool. Necesarul de fibre este de 30 - 40 g/zi şi se găseşte în legume, fructe şi cereale.

Exerciţiul fizic trebuie să facă parte din toate curele de slăbire în funcţie de toleranţa fiecăruia şi de bolile asociate. Introducerea medicamentelelor gen amfetamine care au efect anorexigen a fost urmată de un consum exagerat al acestora. Datorită numeroaselor efecte adverse aceste medicamente trebuie rezervate celor care au un IMC peste 30 kg/m² şi daca sunt prezente situaţii morbide asociate cu obezitatea.
În cazurile în care creşterea ponderală este moderată şi se datorează în special greşelilor de alimentaţie, combinaţia dintre dieta săracă în calorii, mişcarea fizică şi produsele naturale ajută la obţinerea unei greutăţi optime.
Produsele gemoterapice şi fitoterapice realizează detoxifierea organismului şi echilibrează metabolismul la toate nivelele lui  fiind foarte utile în obezitatea de cauză endogenă şi exogenă.
Crescând eliminarea produşilor metabolici prin diureză şi prin reglarea tranzitului intestinal extractele gemoterapice realizează detoxifierea organismului şi implicit scăderea în greutate.
Există numeroase macerate glicerinice utile în obezitate.
Extractul din amenţi de Mesteacăn pufos- Betula pubescens amenti MG=D1, echilibrează metabolismul endocrin al femeii fiind adjuvant în obezitate şi hipotiroidism.
Extractul din muguri de Fag- Fagus sylvatica  MG=D1, reduce uricemia şi colesterolul, creşte diureza fiind recomandat în obezitate cu retenţie hidrică şi celulită. Extractul din muguri de Frasin- Fraxinus excelsior  MG=D1, are efect diuretic, cu eliminarea acidului uric şi ureei, hipocolesterolemiant fiind recomandat ca adjuvant în artrită gutoasă şi artroză, hipercolesterolemie, dischinezie biliară şi colecistită, obezitate cu retenţie de apă.
Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rozmarinus officinalis MG=D1, este adjuvant în obezitate având efect laxativ si colagog.
Extractul din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG=D1 este principalul extract gemoterapic cu acţiune asupra metabolismului lipidic scăzând valorile colesterolului şi trigliceridelor.
Aceste extracte gemoterapice se administrează în scheme de 2-3 produse şi se pot asocia tratamentelor clasice pe care le urmează pacientul. Schemele se alcătuiesc în funcţie de cauza, gradul obezităţii precum şi de afecţiunile asociate.
Slim drink este un produs fitoterapic care prin acţiunea extractelor  vegetale pe care le conţine normalizează procesele metabolice, efectuează o detoxifiere blândă şi naturală a organismului, stimulează tiroida să secrete hormonii tiroidieni care intervin în metabolism favorizând şi accelerând arderile. Se recomandă pentru cure de detoxifiere a organismului având ca rezultat scăderea în greutate.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!