27 de persoane intoxicate cu ciuperci din flora spontană

on . . Accesări: 2334

beech mushrooms1 rsDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat vineri că şase persoane din localitatea Cordău s-au intoxicat cu ciuperci în cursul acestei săptămâni, patru dintre ei fiind internaţi de urgenţă, astfel numărul cazurilor de îmbolnăviri din cauza consumului de ciuperci fiind, în luna mai, de 27.

Potrivit dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor, în noaptea de 4 spre 5 iunie, la Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost înregistrate solicitări pentru intervenţie de urgenţă în şase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci.

Aceştia aveau vârsta cuprinsă între un an şi 53 de ani, dintre care patru au necesitat internare: trei persoane au fost internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, iar o persoană la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea.

Cazurile din acest focar colectiv se adaugă altor 21 de cazuri individuale înregistrate în judeţul Bihor, în luna mai.

Ciupercile culese din mediul natural pot produce intoxicaţii grave.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, specialiştii DSP Bihor recomandă, aşa cum au informat şi altă dată, consumarea ciupercilor procurate din unităţi autorizate (ciuperci de cultură - n.r.) sau consumarea de ciuperci din flora spontană, achiziţionate de la vânzători care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective (eliberată de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură - n.r.).

De asemenea, DSP recomandă să nu fie consumate ciupercile achiziţionate din locuri diverse, nesigure, nesupravegheate, neautorizate sau cele culese cu ocazia deplasărilor prin pădure, deoarece, din cauza încrucişării speciilor şi a sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!