OMS ar vrea să interzică orice formă de publicitate pentru tutun

on . . Accesări: 2234

tigari   philip morris international 58560900 86119400 57145600 99652500 rsÎn perspectiva Zilei Mondiale a Tutunului, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a lansat miercuri un nou apel la o interdicţie totală a oricărei forme de publicitate pentru tutun, transmite France Presse.

Tabagismul se află la originea morţii premature a şase milioane de persoane pe an, conform agenţiei specializate a Naţiunilor Unite.

Interzicerea oricărei forme de publicitate şi promovare a produselor pe bază de tutun este una dintre cele mai eficiente maniere de a reduce consumul, mai ales printre tineri, a afirmat doctorul Douglas Bettcher, director al departamentului pentru prevenirea bolilor în cadrul OMS. Consumul a fost redus cu 7 la sută în medie în ţările în care o astfel de interdicţie a fost introdusă.

Irlanda, interzice mărcile pe pachetele de ţigări.

'Majoritatea fumătorilor şi-au început dependenţa faţă de tutun înainte de a împlini vârsta de 20 de ani. Interzicerea publicităţii este cea mai bună manieră de a evita ca tinerii să înceapă să fumeze', a declarat doctorul Bettcher.

OMS avertizează împotriva 'noilor tactici' comerciale ale industriei tutunului, precum distribuirea de cadouri, reclamă ascunsă în cafenele sau cluburi de noapte, utilizarea reţelelor de socializare, plasamentul de produse cu tutun în filme sau seriale de televiziune sau, mai mult, apariţia la diverse activităţi cu scop caritabil.

Fumatul provoacă în mod direct 20% dintre cazurile de cancer.

'Interdicţia trebuie să fie completă pentru a fi eficientă', a conchis reprezentantul OMS. Doar 19 ţări au decretat o astfel de interdicţie şi au înregistrat o scădere a consumului de tutun de 7 procente, notează AFP.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!