Eticheta alimentelor

on . . Accesări: 3423

eticheta rsPentru a putea evalua calitatea unui aliment si raportul calitate/pret inainte de a-l cumpara este absolut necesar sa citim eticheta aplicata in mod obligatoriu pe ambalaj.

Trebuie sa stim ca atributele calitative senzoriale si nutritionale depind de: calitatea metabolica a ingredientelor, aditivilor, aromelor utilizate in fabricarea alimentului, precum si de tehnologia de fabricatie a acestuia (de exemplu: alimentele prajite, sarate, cu prea multe grasimi, in special grasimi animale sau artificiale – margarina, bogatia acestora in zaharuri, indulcitori artificiali, conservanti etc.).

Pe ambalajul alimentului vom urmari mai multe categorii de indicatori: termen de valabilitate, eticheta compozitionala, eticheta nutritionala, mentiunile privind alergenii, indicatii de pastrare si preparare/consum, coordonatele precise si reale ale fabricantului.

Termenul de valabilitate

Ne ofera informatii necesare prospetimii si inocuitatii alimentului, cu efecte imediate si directe asupra sanatatii (intoxicatii, toxiinfectii alimentare). Nu cumparati alimente cu termen de garantie/valabilitate depasit, modificat si suprastampilat cu alte date decat cele originale. Urmariti pe cat posibil daca alimentul a fost corect depozitat, in locuri special amenajate comertului cu alimente (lipsite de insecte, rozatoare etc.), ferit de caldura, razele solare si umiditate, refrigerat si congelat. Cititi cu atentie datele mentionate pe „De consumat pana la...” sau „De consumat de preferinta inainte de...”. Durata congelarii si cea de preparare mentionate pe eticheta sunt foarte importante pentru prevenirea degradarii microbiene. Cititi cu atentie indicatiile de conservare si preparare. Nu cumparati alimente cu termen de valabilitate care va expira in cateva zile.

Eticheta compozitionala

Este obligatorie conform legilor in vigoare si trebuie sa cuprinda LISTA INGREDIENTELOR, ADITIVILOR SI AROMELOR dupa ponderea utilizarii lor in produs si in ordine descrescatoare. Gramajul trebuie sa fie corect inscriptionat si sa corespunda, cu anumite tolerante, realitatii. Toate componentele, INCLUSIV APA, folosite in fabricatia alimentului trebuie sa figureze pe eticheta. Aditivii alimentari (E-urile) pot fi inscriptionati fie sub forma codului alfanumeric european (de exemplu: E. 102), fie sub denumirea chimica (de exemplu: tartrazina).

Eticheta nutritionala

In cazul mentiunilor de sanatate existente pe ambalajul unui aliment, eticheta nutritionala devine obligatorie (conform Regulamentului UE 1924/2006). Aceasta va prezenta continutul in nutrienti raportat la 100 g de produs si la o portie. Eticheta nutritionala precizeaza valorile energetice si cantitatile de grasimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine si saruri minerale exprimate in procente fata de doza zilnica recomandata si valoarea calorica.

Mentionarea alergenilor

Daca alimentul contine ingrediente sau substante alergene (de exemplu: soia, arahide, lapte si produse lactate, oua, mustar, peste, crustacee, grau, nuci, susan, telina, seminte de floarea-soarelui, linte, mazare, kiwi etc.) sau contraindicate celor cu intolerante alimentare (la gluten, lactoza, fenilalanina etc.), acestea trebuie mentionate intr-o eticheta distincta. Daca vrei sa fii sigur ca achiziționezi doar produse fara gluten iti recomandăm următorul magazin: www.qlife.ro

Imaginile prezente pe eticheta

Imaginile prezente pe eticheta trebuie sa corespunda compozitiei si provenientei materiilor prime utilizate. Astfel, daca un iaurt este DOAR AROMATIZAT cu aroma de capsuni, eticheta NU TREBUIE SA CONTINA O ILUSTRATIE A FRUCTULUI, pentru a nu induce in eroare consumatorul.

DACA SE INLOCUIESTE UN PRODUS COSTISITOR CU ALTUL, eticheta trebuie sa contina aceasta specificatie. Spre exemplu, margarina amestecata cu unt. Daca un produs contine APA ADAUGATA, in plus fata de cea existenta normal in acel aliment, atunci acest lucru trebuie specificat pe eticheta, ca in cazul apei injectate in specialitati de carne (jambon sau pui).

AUTENTIC VS FALS

O latura importanta a CALITATII alimentului este reprezentata de AUTENTICITATEA acestuia, versus FALS, FALSIFICARE. De aceea, pe eticheta trebuie respectata denumirea de origine (de exemplu: Sunca de Parma, Sampanie, Cognac, Magiun de Topoloveni etc.) si retetele originale veritabile (autenticitate – fals). Cand nu sunt respectate aceste cerinte, alimentele sufera procesul fraudulos de falsificare. Falsificarea consta in contrafacerea alimentelor in scopul de a comercializa un produs ieftin, inferior, uneori periculos pentru sanatate, drept unul mai scump, pentru obtinerea unor venituri ilicite.

Sursa: Doctorul Meu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!