Alimentaţia tatălui influenţează sănătatea viitorilor copii

on . . Accesări: 3134

tati.jpgTatăl care abuzează de o alimentaţie cu un conţinut mare de grăsimi prezintă un risc crescut de a concepe copii cu predispoziţie la diabet, potrivit unui studiu realizat pe cobai de către oamenii de ştiinţă australieni. Studiul, publicat în revista Nature, susţine că în dezvoltarea diabetului de tip 2 şi în obezitate pot interveni factori non-genetici. Era cunoscut deja faptul că taţii obezi sau diabetici prezintă un risc înalt de transmitere a acestor patologii copiilor lor, însă este prima dată când este demonstrat în mod ştiinţific cum un factor non-genetic - respectiv regimul alimentar patern - poate declanşa un proces diabetic la nivelul descendenţilor.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii New Gales de Sud, din Sidney (Australia), le-au dat cobailor masculi alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi, ceea ce le-a produs probleme de obezitate şi intoleranţă la glucoză. Ei le-au transmis urmaşilor aceste probleme, după ce s-au împerecheat cu femele cobai sănătoase. La nivelul progeniturilor, oamenii de ştiinţă au detectat anormali ale celulelor beta ale pancreasului, responsabile cu sintetizarea şi secretarea insulinei, hormon care controlează nivelele de glucoză din sânge.

Potrivit lui Margaret Morris, care a condus cercetarea medicală, riscul de a dezvolta diabet poate fi similar în cazul băieţilor, cu toate că studiile s-au limitat până acum la femele.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!