Anorexia poate fi cauzată de o anormalitate a creierului

on . . Accesări: 3976

anorexia.jpgRezultatele unui nou studiu condus de Dr. Ian Frampton de la London’s Great Ormond Street hospital contrazic ideea general acceptată în lumea medicală conform căreia anorexia este cauzată în primul rând de factori sociali, aşa cum ar fi presiunea resimţită de tinerele femei de a se încadra în standardele de frumuseţe ale top modelelor. Mii de femei se pot naşte cu o predispoziţie de a suferi de anorexie, conform noului studiu care revoluţionează felul în care este înţeleasă această afecţiune, studiu ce ajunge la concluzia că anorexia îşi are cauzele manifeste încă din perioada intrauterină, având legătură cu felul în care se dezvoltă creierul acestor femei.

Conform noului studiu coordonat de Dr Ian Frampton, consultant în psihologie pediatrică la spitalul Great Ormond Street din Londra, în anumite cazuri creierul copiilor se poate dezvolta în anumite feluri care îi predispune pe aceştia să sufere de anorexie.

Studiul coordonat de dr Frampton a fost realizat pe mai mult de 200 de femei suferind de anorexie din Marea Britanie, SUA şi Norvegia, majoritatea acestora având vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani. Rezultatele au indicat faptul că aproximativ 70% dintre acestea aveau neurotransmiţătorii afectaţi sau aveau anumite modificări subtile în structura creierului. Modul de afectare al neurotransmiţătorilor la persoanele suferind de anorexie este similar cu cel al persoanelor care suferă de dislexie, depresie sau hiperactivitate.

'Ideea că presiunea socială de a fi asemenea femeilor mediatizate ca standarde de frumuseţe ar fi cauza anorexiei este eronată pentru că toate femeile sunt supuse acestei presiuni, însă doar un mic procent dintre ele se îmbolnăvesc de anorexie', susţine medicul britanic.

Importanţa noului studiu nu constă doar din faptul că elimină obiceiurile alimentare şi educaţia primită în familie ca principale cauze ale acestei afecţiuni însă deschide noi drumuri spre efectuare altor studii mai largi în vederea găsirii unei posibilităţi terapeutice pentru anorexie. "Aceste date ne-ar putea ajuta să înţelegem o boală pe care nu ştim încă să o tratăm" a explicat dr Frampton.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!