Cât de des merg româncele la ginecolog

on . . Accesări: 4310

gine.jpgUn sfert dintre românce nu merg niciodată la un medic ginecolog, relevă un studiu realizat de GfK Healthcare dat publicităţii joi, al cărui scop a fost şi de a afla în ce măsură acestea au auzit de papiloma virus şi de legătura dintre acesta şi cancerul de col uterin. Întrebate cât de des merg la un control ginecologic, femeile se împart în patru mari categorii: cele care nu o fac niciodată (25%), cele care merg o dată la trei ani sau mai rar (22%), femeile care merg o dată pe an la un control (23%) şi femei care merg o dată la şase luni sau mai des la medicul ginecolog (15%).

GfK Healthcare a realizat şi un profil al femeii care aparţine fiecăreia dintre aceste categorii pe baza a câteva trăsături comune. Astfel, aproape două treimi dintre femei vizitează întotdeauna acelaşi medic ginecolog, în special cele din zona urbană a Transilvaniei, iar 40% dintre cele care merg la acelaşi ginecolog, ajung la acesta o dată pe an.

Alte 20% dintre femeile intervievate spun că merg de obicei la acelaşi ginecolog, dar li se întâmplă să meargă şi la altul. Sunt mai multe femei din această categorie care ajung la un control ginecologic o dată la trei ani sau mai rar decât întreg eşantionul cuprins în cercetare.

Există şi o categorie mai restrânsă de femei (14%) care merg rareori la acelaşi medic ginecolog. Mai mult de o jumătate dintre aceste femei spun că ajung la un control de acest fel o dată la trei ani sau mai rar.

În ceea ce priveşte gradul de informare în legătură cu papiloma virus, numai o jumătate dintre femeile intervievate au declarat că au auzit de acest virus, acestea fiind cu precădere din zona Munteniei sau locuind în oraşe mari, cu peste 200.000 locuitori. Sunt absolvente de studii superioare care lucrează cu normă întreagă şi fac parte din categoria de vârstă 31 - 50 de ani, au un venit personal mediu lunar cuprins între 1.000 şi peste 2.000 de lei şi utilizează internetul zilnic. Femeile care spun că nu au auzit de papiloma virus sunt cu precădere în Transilvania, au peste 60 ani, sunt singure, au studii primare sau gimnaziale, sunt pensionare cu un venit personal mediu lunar scăzut, sub 700 de lei şi nu merg niciodată la medicul ginecolog. Un procent de 86% dintre femeile care au auzit de papiloma virus ştiu că există o legătură între acesta şi cancerul de col uterin, iar 67% dintre acestea au auzit despre papiloma virus din emisiuni TV. Alte surse de informare referitoare la acest subiect sunt medicul ginecolog (37%), medicul de familie (20%), prieteni şi rude (23%), reviste şi ziare (20%) sau internet (15%).

GfK Healthcare a realizat această cercetare în martie 2011, ca parte a studiului Omnibus, care se realizează lunar, prin interviuri faţă în faţă, la domiciliul respondentului, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional. Eşantionul total pe care au fost analizate rezultatele prezentate a fost de 526 de femei cu vârsta peste 15 ani, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!