Ce puteţi face pentru a vă feri de infecţiile respiratorii

on . . Accesări: 3825

raceala1.jpgSistemul de supraveghere a infecţiilor acute respiratorii şi a gripei arată că la nivel naţional se înregistrează o creştere a cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă. Cu toate acestea numărul acestora se încadrează în limite normale. Măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa. Iată câteva sfaturi pe care vi le dau specialiştii pentru a evita şi a preveni îmbolnăvirile rpin afecţiuni respiratorii:
- Spălaţi-vă permanent mâinile cu apă şi săpun
- Utilizaţi batiste de unică folosinţă  pentru strănut sau tuse
- Evitaţi zonele aglomerate
- Respectaţi un regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)
- Adoptaţi o ţinută vestimentară  de protecţie împotriva frigului.

Vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire se recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat. Administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi se recomandă evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!