CE solicită interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a mefedronei, drog similar cu ecstasy

on . . Accesări: 3336

mefedrona.jpgComisia Europeană a solicitat miercuri interzicerea mefedronei, drog periculos similar cu ecstasy, care este încă legal în 12 ţări UE. Executivul comunitar le-a cerut statelor membre să oprească răspândirea liberă a acestui drog pe teritoriul UE, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia - informează un comunicat de presă al CE. Mefedrona este deja ilegală în 15 state membre ale UE, printre care şi România. 'Mefedrona este un drog periculos care este disponibil pe internet şi pe stradă. Acest drog a fost deja responsabil de moartea unor persoane, de aceea invit guvernele să acţioneze rapid în vederea controlării şi incriminării lui. Este responsabilitatea noastră să îi protejăm pe tineri de noi substanţe psihoactive precum mefedrona', a declarat comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding.

În Uniunea Europeană, au fost semnalate două cazuri de deces în care mefedrona pare să fi fost singura cauza. În Marea Britanie şi Irlanda s-au înregistrat cel puţin 37 de alte cazuri de deces în care s-a detectat mefedronă în urma autopsiei. Propunerea prezentată miercuri de CE vizează interzicerea producerii şi comercializării mefedronei, impunând asupra acesteia sancţiuni penale în întreaga Europa. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliul UE, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Mefedrona este un stimulent ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy (MDMA) sau cocaina. Se vinde în principal sub forma de praf, dar şi de capsule sau tablete, pe Internet, în magazine de produse etnobotanice sau de către traficanţi pe stradă. O evaluare ştiinţifică a riscurilor, efectuată de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), ce are sediul la Lisabona, arată că mefedrona poate cauza probleme grave de sănătate şi poate duce la dependenţă.

Mefedrona nu are nicio valoare medicală demonstrată şi nicio utilizare legitimă cunoscută. Ea se numără printre substanţele controlate în 15 ţări UE - Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Suedia şi Marea Britanie.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!