Ce ne poate proteja împotriva maladiei Alzheimer

on . . Accesări: 4765

minte.jpgLa persoanele purtătoare a două copii a unei anumite variante de genă CETP (proteină de transfer a colesterolului eterificat) capacitatea de memorare scade mai lent decât la cele care au diferite variante ale genei. Astfel persoanele purtătoare ale unei variante a unei gene asociată cu longevitatea şi, în general, cu o stare bună de sănătate, sunt mai puţin expuse maladiei Alzheimer, potrivit cercetătorilor americani. „ªtim de multă vreme că factorii genetici au o mare importanţă în maladia Alzheimer”, a declarat Richard Lipton, de la Facultatea de Medicină Albert Einstein de la Universitatea Yeshiva din New York, al cărui studiu a fost publicat în revista Journal of the American Medical Association.

Lipton a amintit faptul că cea mai mare parte a studiilor a vizat identificarea variaţiilor genetice care cresc riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, precum varianta APOE4. „În schimb, noi am căutat genele care protejează împotriva maladiei Alzheimer şi genele care pot favoriza o îmbătrânire sănătoasă a creierului”, a afirmat Lipton într-un interviu.
Echipa lui Lipton a studiat o variantă a CETP care este deja asociată cu o longevitate de excepţie şi o bună stare de sănătate cardiovasculară. Cercetătorii americani au analizat ADN-ul a peste 500 de persoane care nu erau atinse de demenţă în momentul demarării studiului.
„Am constatat la persoanele purtătoare a variantei 'longevitate' a CETP o diminuare cu 70% a riscului de îmbolnăvire cu Alzheimer”, a precizat Lipton.

Potrivit estimărilor, în toată lumea există 26 de milioane de persoane bolnave de Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenţei senile./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!