Primul tratament eficient din ultimii 40 de ani împotriva unor tipuri de cancer ale tiroidei

on . . Accesări: 2288

webmd rm photo of thyroid diagram rsAdministrarea de Nexavar, medicament care blochează procesul de divizare a celulelor canceroase şi de hrănire a tumorilor maligne, a dublat perioada de supravieţuire a unor bolnavi afectaţi de un cancer de tiroidă rezistent la radioterapie, potrivit rezultatelor unui studiu clinic dat publicităţii duminică, relatează duminică AFP.

Este vorba despre primul produs anticanceros din ultimii 40 de ani care se dovedeşte eficient în cancere agresive ale tiroidei, rezistente la tratamentul cu iod radioactiv, au subliniat cercetătorii, prezentând studiul clinic la Conferinţa ASCO (American Society of Clinical Oncoly), în acest weekend, la Chicago.

Un număr de 417 pacienţi afectaţi de cancer tiroidian diferenţiat cu metastază rezistent la iodul radioactiv au participat la acest studiu clinic, jumătate fiind trataţi cu Nexavar (sorafenib), iar cealaltă parte, în sistem placebo.

Perioada de supravieţuire fără ca boala să progreseze a fost de 10,8 luni în grupul tratat cu Nexavar şi de 5,8 luni în cel cu placebo.

Tumorile s-au redus cu 30% sau mai mult în cazul a 12,2% dintre bolnavii trataţi cu Nexavar. În plus, 42% dintre participanţii la studiu din grupul Nexavar au înregistrat o stabilizare a cancerului timp de şase luni sau mai mult.

Cancerul diferenţiat al tiroidei este cel mai frecvent tip de cancer al acestei glande. El reprezintă circa 85% din cele 60.000 de cazuri de tumori maligne ale tiroidei diagnosticate anual în SUA.

Deşi cancerul de tiroidă cunoaşte un grad înalt de însănătoşire cu tratamentul standard, între 5% şi 15% dintre bolnavi au tumori rezistente.

Singura terapie aprobată de Agenţia americană a medicamentelor (FDA) în prezent este doxorubicina, care este rar utilizată din cauza slabei eficienţe şi a puternicei sale toxicităţi, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!