Triunghi negru pe medicamentele aflate sub supraveghere mărită

on . . Accesări: 2472

Triunghi1Un triunghi negru inversat va permite din această toamnă identificarea medicamentelor care sunt sub supraveghere intensificată în Uniunea Europeană, au indicat joi agenţiile europeană şi franceză a medicamentului.

'Utilizarea triunghiului negru va fi impusă firmelor care comercializează medicamente în toate statele membre ale UE începând din toamna anului 2013', precizează cele două agenţii, potrivit AFP.

Triunghiul va figura în prospectul medicamentului şi va fi însoţit de o scurtă frază explicativă care va preciza că produsul este obiectul unei supravegheri speciale.

103 medicamente figurează pe prima listă a medicamentelor sub supraveghere sporită, publicată joi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), acestea fiind în principal medicamente care conţin o nouă substanţă activă sau un nou produs biologic.

'În niciun caz nu este vorba despre medicamente periculoase şi nu trebuie întrerupt un tratament fără să se ceară aviz de la medic sau farmacist', precizează Agenţia Franceză a Medicamentului (ANSM), care aminteşte că toate medicamentele sunt supravegheate în UE de la lansarea lor pe piaţă.

Printre medicamentele aflate sub supraveghere intensificată figurează vaccinul Pandemrix, utilizat în tratamentul gripei pandemice A (H1N1) în 2009-2010, dar care nu mai este comercializat îm Franţa în prezent, având un risc crescut de narcolepsie.

Acest vaccin este obiectul unui 'studiu de securitate postautorizaţie', ca şi Champix, un medicament împotriva fumatului, suspectat că provoacă idei sinucigaşe şi care nu mai este distribuit în Franţa din 2011.

Lista este disponibilă pe site-urile internet ale ANSM şi EMA. Ea va fi actualizată lunar şi va fi completată progresiv cu medicamente identificate de o ţară ca trebuind să facă faţă unei supravegheri specifice.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!