Ibuprofen versus acetaminofen în tratamentul simptomatic al dismenoreei

on . . Accesări: 4659

Cu toate că atât ibuprofenul cât şi acetaminofenul reduc durerea şi inhibă prostaglandina F2 alfa din lichidul menstrual, ibuprofenul pare să aibă efecte mult mai puternice, aflăm dintr-un studiu semnat de cercetătorii de la West Virginia University School of Medicine, Morgantown, SUA. În numărul din ianuarie al revistei American Journal of Obstetrics and Gynecology, medicii M. Yusoff Dawood şi Firyal S. Khan-Dawood notează că ibuprofenul este acceptat ca şi un tratament eficient al dismenoreei, în schimb există şi în prezent dezbateri despre rolul posibil al acetaminofenului în acest context clinic.
 Cercetătorii au condus un trial încrucişat randomizat dublu-orb, în care au fost incluse 12 femei cu dismenoree primară şi care au primit per os 1000 mg de acetaminofen, 400 mg de ibuprofen sau placebo de patru ori pe zi, timp de 3 zile.
 Pacientele au fost urmărite pe perioada completă a trei cicluri menstruale, în cursul cărora a fost colectat lichidul menstrual.
 Pacientele au considerat substanţele active mult mai eficiente faţă de placebo. Medicamentele au redus în mod semnificativ nivelul prostaglandinei F2 alfa care este implicată în contracţiile uterine, în scăderea fluxului sanguin şi în hipersensibilizarea terminaţiilor nervoase care transmit impulsurile dureroase.
 Dr. Dawood a declarat pentru Reuters Health, că ambele medicamente au fost mai eficiente decât placebo în ceea ce priveşte reducerea durerii şi nivelul prostaglandinei F2 alfa din lichidul menstrual. „Totuşi, se pare că ibuprofenul este mai eficient, iar pacientele de asemenea l-au preferat faţă de acetaminofen”, a conluzioat medicul.
 
Am J Obstet Gynecol 2007;196:35e1-35.e5.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!