Levofloxacina este eficientă pentru tratamentul otitei medii la copii

on . . Accesări: 5782

Conform unui studiu apărut în numărul din decembrie al revistei Pediatric Infectious Disease Journal, levofloxacina, un antibiotic din grupa fluorochinolonelor este foarte eficientă pentru eradicarea bacteriilor asociate cu otita medie acută a copiilor. Dr. Adriano Arguedas şi colegii săi de la Instituto de Atencion Pediatrica (San Jose, Costa Rica) au urmărit 205 de copii cu vârtsa între 6 luni şi 4 ani, care au suferit de otită medie acută sau care s-au aflat la un risc crescut a apariţiei bolii persistente sau recurente.
 Copiiilor li s-a efectuat timpanocenteză înainte şi cu 3, respectiv 5 zile după ce au primit 10 mg/kg levofloxacin de două ori pe zi. Tratamentul medicamentos a fost continuat până la ziua a 10.-a. Patogenii izolaţi din culturile efectuate din lichidul recoltat au fost reprezentaţi de Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, Haemophilus influenzae şi Moraxella catarrhalis. Toate microorganismele au fost susceptibile la levofloxacină.
 Bacteriile au fost eradicate din lichidul recoltat de la nivelul urechii medii într-o proporţie de 88% la copiii în cazul cărora s-a putut efectua urmărirea paraclinică, respectiv la 31 din cei 37 infectaţi cu S. pneumoniae şi la toţi 54 cu infecţie de H. Influenzae.
 Rata succesului clinic a fost 92% la copiii urmărite bacterilogic iar în totalitate 94%.
 Reacţiile adverse care au limitat tratamentul au apărut la 6% dintre copii. Cel mai comun efect nedorit a fost reprezentat de vărăsături, care au apărut la 4% dintre pacienţi. Cercetătorii propun acum efectuarea unor trialuri mai mari, dar, având în vedere aceste rezultate au tras deja concluzia că levofloxacina reprezintă o opţiune terapeutică eficientă şi sigură pentru tratamentul otitei medii acute la copii.
 
Pediatr Infect Dis 2006;25:1102-1109.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!