ACADESINE reduce mortalitatea la bolnavii cu IMA post bypass aorto-coronarian

on . . Accesări: 4166

Rezultatele unor studii mari cu privire la eficacitatea noului agent cardioprotector al firmei PeriCor Therapeutics, Acadesine (AICA riboside) sunt promiţătoare, demonstrând capacitatea acestuia de a îmbunătăţii substanţial durata de supravieţuire a bolnavilor care au suferit un infarct miocardic acut (IMA) după un bypass aorto-coronarian (CABG). Conform studiului „Post-Reperfusion Myocardial Infarction: Long-Term Survival Improvement Using Adenosine Regulation  with Acadesine”, publicat recent în revista Journal of American College of Cardiology (JACC), administrarea Acadesinei a determinat o reducere cu 77% a mortalităţii după doi ani la pacienţii cu un IMA după reperfusie prin bypass coronarian. Studiul, care a fost prezentat prima oară la cea de a 55-a Sesiune ªtiinţifică a Societăţii Americane de Cardiologie (ACC) din martie a.c., a fost realizat de către membrii IREF (Ischemia Research and Education Foundation) în colaborare cu colegii de la Multicenter Study of Perioperative Ischemia Research Group.
  Rata de mortalitate prin IMA printre bolnavii cu bypass coronarian este foarte crescută. Potrivit rezultatelor celor mai multor studii în acest sens, 18% dintre bolnavii cu bypass decedează prin IMA în primele doi ani după intervenţie, faţă de o rată de mortalitate de 4,3% la pacienţii care nu suferă un infarct. Riscul de mortalitate prin IMA s-a dovedit a fi substanţial redus la bolnavii care au primit Acadesine, constatându-se o rată de mortalitate de 6,5% la pacienţii trataţi cu Acadesine versus 27,8% la bolnavii care au primit placebo. Rezultatele au fost evidente deja după primele 30 de zile fiind susţinute pe toată perioada de monitorizare, adică timp de doi ani.
 Reglarea adenozinei de către acadesine duce la amplificarea importantă şi înalt specifică a cardioprotecţiei adenozin-mediate, fiind înregistrat totdată şi un profil de siguranţă remarcabil la toţi cei peste 2.000 de pacienţi care au participat la studiile cu Acadesine.
 Adenozina este profund implicată în fiziopatologia leziunilor de ischemie/reperfuzie împreună cu o largă varietate de mediatori chimici şi tipuri celulare. Experimentele pe animale de laborator au demonstrat că adenozina este un puternic factor precondiţionant-ischemic, reprezentând cel mai potent mediator care ar putea fi abordat în vederea reducerii leziunilor produse de ischemie.
 „În lumina acestor date PeriCor Therapeutics intenţionează să lanseze studii pentru evaluarea capacităţii de „salvator de vieţi” a acadesinei şi în alte condiţii, ca de exemplu atacul de cord la bolnavii cu PTCA (angioplastie coronariană)”, potrivit Richard R. Stover de la firma PeriCor.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!