ERAXIS-noul antimicotic pentru tratamentul candidozei sistemice

on . . Accesări: 6308

Eraxis™ (anidulafungin), noul agent antimicotic al firmei Pfizer Inc a obţinut aprobarea de la FDA pentru tratamentul candidozei sistemice, cunoscută a fi cea mai agresivă infecţie nozocomială cu o rată de mortalitate de aproximativ 40%. În Statele Unite candidemia afectează circa o persoană din 5.000 anual, adică în jur de 60.000 de oameni în fiecare an. „Infecţiile sistemice nozocomiale, precum şi candidemia,  sunt extraordinar de periculoase şi agresive, mai ales la bolnavii imunodeprimaţi”, spune dr. Joseph Feczko, reprezentant al companiei Pfizer, medicii care au de tratat asemena cazuri grave vor putea utiliza de acum înainte Eraxis™.
 Pacienţii expuşi la un risc crescut pentru candidoze sistemice sunt cei cu o imunitate compromisă, îndeosebi cei cu transplante de organ, cei aflaţi sub chimioterapie, pacienţii cu catetere, cei aflaţi într-o secţie de terapie intensivă, pacienţii operaţi şi cei care au primit tratament antibiotic timp îndelungat.
 „În cursul studiilor clinice realizate pentru testarea noului agent Eraxis s-a dovedit a fi de o eficacitate superioară faţă de fluconazol, cu un profil de siguranţă comparabil cu cel al fluconazolului, medicamentul fiind totodată compatibil cu ceilalţi agenţi terapeutici utilizaţi”, afirmă Dr. Annette Reboli de la Divizia de Boli Infecţioase ale Clinicii Universitare Camden, New Jersey.
 Eraxis este singurul medicament antimicotic despre care s-a demonstrat în mai multe studii clinice că are o eficacitate superioară faţă de fluconazol în tratamentul candidozelor sistemice.
 Vorbim despre candidemie când moleculele de Candida sunt prezente în sângele pacientului, de aici distribuindu-se ulterior în diferite organe, cauzând candidoză sistemică, care este o afecţiune destul de dificil de diagnosticat şi cauzează rapid insuficienţă multiplă de organ, cu afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului osos şi muscular, articulaţiile, splina şi ochii. Candidoza esofagiană este în primul rând afecţiunea persoanelor cu imunitate scăzută, apărând îndeosebi la cei infectaţi HIV/SIDA.
 Eraxis, din clasa echinocandinilor, este indicat şi a fost aprobat pentru tratamentul candidozelor sistemice dar şi pentru peritonite şi abcese intraabdominale cauzate de Candida, cât şi în candidozele esofagiene, în candidemii doza fiind de 200 mg iv în prima zi şi 100 mg/zi iv ulterior iar în candidoza esofagiană de 100 mg iv în prima zi, apoi 50 mg/zi iv.
 Medicamentul nu a fost testat în meningitele, endocardita şi osteomielita cauzate de Candida şi nu a fost studiat îndeajuns la pacienţii neutropenici.
 În studiile clinice Eraxis a fost bine tolerat, efectele adverse fiind comparabile cu cele date de fluconazol, cum ar fi urticarie, diaree, greţuri, vărsături, prurit, elevarea nivelului ALT, neutropnei, leukopenie, hipokalemie, tromboze venoase profunde, cefalee. Medicamentul nu s-a asociat cu nefrotoxicitate şi nu necesită ajustarea dozei în funcţie de vârstă, sex, insuficienţă hepatică sau renală.


Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!