Colegiul Psihologilor doreşte decontarea directă a serviciilor de recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

on . . Accesări: 1821

 

 

 

Copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist ar trebui să aibă acces liber la serviciile psihologice de recuperare furnizate de psihologi independenţi, precum şi decontarea directă a serviciilor psihologice de recuperare către furnizorii autorizaţi de servicii psihologice în domeniu şi recunoscuţi de Colegiu, a anunţat Colegiul Psihologilor din România (COPSI).

"Acesta este punctul de vedere al Colegiului Psihologilor în legătură cu tentativa de modificare, de schimbare a normelor de aplicare a Legii 151/2010.

O tentativă care este venită de fapt să căpuşeze sistemul şi să facă din instituţii precum DGASPC-uri instituţii care să furnizeze ilegal servicii psihologice şi, mai mult decât atât, să se ajungă la o aşa-zisă formare profesională specifică la o serie de categorii care nu au nici în clin nici în mânecă cu serviciile psihologice", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei.
În opinia sa, se doreşte formarea unor "pseudospecialişti" din cadrul DGASPC-urilor doar pentru a asigura resurse umane.

"Un copil diagnosticat cu spectrul autist ajunge la medic, medicul îl trimite la DGASPC şi acolo încep să îl plimbe şi poate să dureze mult şi bine până când un astfel de copil ajunge să fie diagnosticat, tratat şi să i se ofere terapie de specialitate de psihologi specialişti", a afirmat Aniţei, adăugând că psihologii "sunt nişte persoane care nu merită atenţia statului român, aşa cum este în toată Europa".
Preşedintele Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, reprezentant FEDRA, şi-a exprimat dezacordul privind excluderea din grupul de lucru interministerial care discută normele de aplicare a Legii 151/2010.
"Au existat trei întâlniri, la ultima întâlnire s-a decis excluderea noastră din acest grup până la finalizarea normelor, urmând a fi consultaţi ulterior. Noi, ca reprezentanţi ai asociaţilor din domeniu şi ca părinţi ai copiilor cu tulburări din spectrul autist, ne-am dori foarte mult să participăm la aceste întâlniri", a arătat Daniela Bololoi.

Psihologul Anca Dumitrescu a explicat că procesul de recuperare a unui copil cu autism este lung.
"Copilul poate să înceapă terapia de la patru ore pe zi, aceasta poate să fie întinsă până la opt ore pe zi şi poate să dureze de la minim doi ani la patru ani sau toată viaţa pentru unii dintre copii. (...) În cea mai mare parte procesul de recuperare înseamnă intervenţie pe comportamentul copilului, intervenţie făcută de echipa de psihologi coordonată de cineva cu experienţă în terapie comportamentală", a arătat psihologul.
Anca Dumitrescu a punctat că un copil cu autism necesită minimum patru ore de terapie pe zi.

"Copilul poate fi diagnosticat încă de la 18 luni, asta însemnând sub doi ani, contează foarte mult dacă imediat din momentul diagnosticării au acces rapid la serviciile de terapie, de recuperare. Dacă el a fost diagnosticat la doi ani şi începe terapia la patru ani a pierdut şansa pe care ar fi avut-o astfel încât să fie recuperat", a subliniat ea.

Potrivit psihologului, un copil autist recuperat ar putea activa în domenii care nu cer comunicarea cu oamenii, precum informatică, contabilitate, artă.
Copiii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiază de nicio decontare a serviciilor terapeutice, costul terapiei fiind de aproximativ 1.000 de euro.

Fii sigura ca micutul tau nu are autism!

Serviciile psihologice pentru copiii cu autism nu sunt decontate prin casele de asigurări de sănătate iar în proiectul pachetului de bază lansat de Ministerul Sănătăţii nu s-a introdus nimic legat de psihoterapia copiilor cu tulburări din spectrul autist, se arată într-un comunicat al Colegiului Psihologilor.
De asemenea, au fost înlăturaţi furnizorii de servicii psihologice din proiectul Normelor metodologice la Legea 151/2010, fiind introdusă în schimb sintagma "furnizor de servicii sociale", calitate recunoscută DGASPC.

Potrivit statisticilor MS, în România, în anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurând în evidenţa oficială.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!