Analize cardio gratuite pentru romii din sectorul 2

on . . Accesări: 1592

analize cardioÎncepând cu această lună, romii din sectorul 2 al Capitalei vor beneficia, timp de şase săptămâni, de analize medicale gratuite în cadrul proiectului 'Acces egal la servicii de sănătate pentru comunităţile de romi din sectorul 2 Bucureşti' (SUPORT), finanţat de către Agenţia Naţională pentru Romi.

Proiectul se va derula în cadrul programului 'Anul european al cetăţenilor', în parteneriat cu Asociaţia Europeană pentru Progres şi Primăria sectorului 2, care va pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru efectuarea analizelor medicale.


"Demersul nostru vizează o măsură de educaţie sanitară. Anul trecut a fost derulat şi în sectorul 5, când s-au făcut analize şi explorări ecografice cardiace şi s-au evaluat mai mulţi parametrii. Anul acesta dorim să continuăm evaluarea cardiacă, dar şi starea vaselor la nivelul fundului de ochi, pentru a vedea prin aceasta şi circulaţia capului. Proiectul este finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi şi ne-am fixat să evaluăm 400 de persoane, dar probabil vor fi evaluate 500", a declarat preşedintele Asociaţiei Medicina Modernă, prof. dr. Daniela Bartoş, iniţiatorul proiectului.

 

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, a apreciat iniţiativa şi a spus că în acest an vor fi finanţate 50 de proiecte similare la nivel naţional.
"De data aceasta, programul propus de doamna Bartoş a fost multiplicat la nivel naţional, considerând că programul se adresează comunităţii rome şi are menirea să aducă siguranţă dezvoltării sănătoase a populaţiei", a afirmat Vasile.
Echipa de specialişti care vor lucra în cadrul proiectului este formată din patru asistente medicale, patru specialişti cardiologi şi un medic oftalmolog. Analizele gratuite vor fi efectuate în două săli de clasă amenajate corespunzător în incinta Şcolii 145 din sectorul 2, în zilele de sâmbătă şi duminică, timp de şase săptămâni.

Personalul implicat în proiect lucrează ca voluntari, finanţarea totală a proiectului fiind de 30.000 de lei. Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea accesului comunităţii de romi din sectorul 2 la serviciile publice, prin implementarea intervenţiilor şi măsurilor în domeniul sănătăţii, care să contribuie la creşterea speranţei de viaţă şi la scăderea riscului cardiovascular în rândul populaţiei de etnie romă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!