76 de copii cu diverse forme de cancer vor urma diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2013 - 2014

on . . Accesări: 2600

copii cancerAsociaţia Bolnavilor de Cancer a emis un comunicat conform căruia un număr de 76 de copii cu diverse forme de cancer şi leucemie vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2013-2014.

 

Asociaţia Bolnavilor de Cancer are pe raza judeţului Braşov în evidenţă şi consiliază 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie şi 23 de familii pe raza judeţului Covasna şi 17 pe raza judeţului Harghita.

"Din cauza faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/ hematologie din judeţele, Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi. Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit ABC, în legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei.

"În anul şcolar 2012-2013, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 76%. Unii dintre copii sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copiii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielile suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) determină abandonul şcolar definitiv. În toate aceste familii există tendinţa, datorită dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie", se afirmă în comunicat.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Asociaţia şi-a propus să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I -X) sau/şi manualele (elevi clasele XI -XII) necesare pentru un nou an şcolar.


Asociaţia Bolnavilor de Cancer au oferit sâmbătă la sediul asociaţiei din Braşov rechizite şi ghiozdane, dar şi alte surprize copiilor pacienţi de oncologie/hematologie.


Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!