Website cu informaţii specializate complete despre melanomul malign

on . . Accesări: 2293

01.08.2011 Cancerul cutanat rsFederaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat siteul www.info-melanom.ro, care va conţine informaţii complete, sfaturi, testimoniale şi noutăţi despre prevenirea şi depistarea melanomului malign, tipul de cancer de piele cel mai agresiv şi cu cea mai rapidă evoluţie în formă avansată, informează printr-un comunicat de presă cele două organizaţii.

Website-ul este dezvoltat cu sprijinul companiei Bristol-Myers Squibb şi va oferi publicului informaţii detaliate şi avizate de către medici specialişti.

Aceasta este ultima etapă a campaniei "Un viitor fără pată!", prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului, care s-a desfăşurat începând din luna mai.

În cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom.

"Prin campania 'Un viitor fără pată!' am dorit să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel că am organizat acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, cu ajutorul studenţilor de la medicină. I-am învăţat pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Soarele, prieten sau dusman?

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa.
Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5 la 100.000 de persoane pe an în ţările mediteraneene la 12-20 la 100 000 pe an în ţările nordice şi este în continuă creştere. În România, incidenţa a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5 la 100.000 de persoane anual, se arată în comunicatul citat.

Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în România 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 dintre care 189 bărbaţi şi 175 femei).

Controlul alunitelor, necesar!

Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă.

Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri, iar, din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.

Protejaţi-vă pielea de radiaţia solară tot timpul anului.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!