Calculatorul şi mobilul vor duce la instrumentalizarea oamenilor

on . . Accesări: 1300

305647-p.7-a-dsc-3588 rsFolosirea excesivă a calculatorului şi telefonului mobil fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale va duce la deformarea creierului şi implicit la instrumentalizarea oamenilor, la afectarea emoţională a generaţiilor viitoare, consideră prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

'Dacă nu există un echilibru între anumite tipuri de activitate este ca şi în plan fizic. Dacă devii sedentar, se restructurează tot organismul. Dacă ai numai un anumit tip de activitate şi nu combini tipurile de activitate şi la nivelul creierului, creierul se deformează de fapt.

El este o structură plastică, ce se adaptează la cerinţe, dar lucrul, munca susţinută cu calculatorul este şi bine şi rău. Calculatorul este benefic până la un punct, el poate dezvolta şi alte capacităţi ale creierului. Dar copii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai deştepţi, poate că sunt mai pricepuţi, dar uneori este afectată partea emoţională. Acest lucru va fi pe nota de plată pentru generaţiile viitoare. Vorbim de amputarea afectivă, interacţiunea scăzută cu semenii, diminuarea calităţii reale a vieţii', a afirmat Mureşanu la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie de la Eforie Nord.

Potrivit preşedintelui SRN, nu este recomandată cantonarea exclusivă în zona calculatorului şi renunţarea la citit, scris de mână sau interacţiunea cu oamenii.

Un alt pericol al societăţii moderne, recunoscut tot mai des prin cercetări internaţionale, îl reprezintă folosirea în exces a telefoniei mobile.

'Telefonia mobilă, prin aceste sisteme de câmpuri care ne ajută în comunicare, a virusat viaţa personală. Orice exces de radiaţii tot mai dense, tot mai puternice poate provoca de la dureri de cap, anxietate, stări depresive, până la patologii organice', a subliniat prof. Mureşanu.

Copiii care utilizează de mici telefonul mobil şi calculatorul pot dezvolta tulburări de comportament, de înţelegere, de comunicare, de integrare. "La cineva care joacă jocuri pe calculator creierul nu mai înţelege diferenţa dintre realitate şi imaginar. Nu mai poate selecta comportamentul. Prin urmare te alienezi', a spus medicul.

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii organizează în perioada 30 iunie - 4 iulie a VIII-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie.

Evenimentul se bucură de participarea a 120 de specialişti din Asia, Europa, Orientul Mijlociu, America Latină, fiind organizat de Universităţile din Cluj, Tel Aviv şi Upsala iar subiectele discutate vizează atât viitorul neurologiei mondiale, cât şi locul pe care se poziţionează astăzi neurologia românească din punctul de vedere ştiinţific şi practic.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!