10 milioane de medicamente contrafăcute confiscate de Interpol

on . . Accesări: 2184

up p04-b 44.img assist custom-400x267 rsOrganizaţia internaţională de poliţie (Interpol) a anunţat joi confiscarea a aproape 10 milioane de unităţi de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate simultan în 99 de ţări care a vizat magazine online de vânzare de produse farmaceutice, informează AFP.

'Cantităţile confiscate sunt în creştere cu peste 100% în comparaţie cu operaţiunea precedentă din 2012' , a comentat pentru AFP Aline Plancon, director adjunct al programului Interpol privind criminalitatea farmaceutică.

O evaluare a Interpolului, care are sediul la Lyon /centrul Franţei/, arată că medicamentele confiscate valorează 41 milioane de dolari.

În decurs de o săptămână, între 18 şi 25 iunie 2013, au fost controlate peste 17.000 de site-uri internet de vânzare de medicamente şi 9610 au fost închise. De asemenea, 58 de persoane au fost arestate.

'Tot mai multe medicamente sunt vândute pe internet şi îşi găsesc tot mai mulţi cumpărători', a constatat Aline Plancon, subliniind cât de periculoase sunt 'falsele' medicamente, ale căror principii active sau doze pot fi modificate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, 50% dintre medicamentele vândute pe internet ar fi contrafăcute.

'Autorităţile cooperează tot mai bine', a menţionat responsabila Interpol, pentru a explica bunele rezultate ale operaţiunii.

Interpolul a mizat în acest caz şi pe 'efectul-surpriză', întrucât de regulă astfel de operaţiuni au loc la sfârşitul verii.

Deşi Interpolul ştie că acţiunile sale sunt o încercare de a 'goli oceanul cu linguriţa', acestea 'au permis studierea modului de finanţare a site-urilor de crimă organizată şi dezmembrarea reţelelor', a precizat Aline Plancon.

Interpolul intervine totodată pe lângă statele membre pentru prevenirea cumpărării de medicamente pe internet, scop în care trimite, între altele, ghiduri de 'sensibilizare'.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!