Organizaţia Salvaţi Copiii: 15 maternităţi, dotate cu echipamente medicale performante

on . . Accesări: 2229

baby-resting-in-incubator rsSpitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" a primit marţi un incubator de transplant în valoare de 11.718 euro din partea Organizaţiei "Salvaţi Copiii" iar Maternitatea "Polizu" a primit un ventilator pentru respiraţie, de 12.276 euro.

Preşedintele organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a subliniat cu acest prilej că aceste acţiuni încheie seria celor 15 evenimente de dotare cu echipamente medicale performante, după echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din Adjud, Piatra Neamţ, Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava, Timişoara şi Vaslui.

Potrivit estimărilor organizaţiei, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale în 2013, datorită celor 15 dotări cu echipamente medicale performante realizate de Organizaţia "Salvaţi Copiii" în cadrul programului naţional de reducere a mortalităţii infantile "Fiecare copil contează!".

Valoarea totală a finanţării obţinute de organizaţie anul trecut prin campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, prin generozitatea companiilor şi a persoanelor fizice, este de 1.090. 000 lei.

Organizaţia va continua şi anul acesta strângerea de fonduri pentru ca tot mai multe unităţi medicale să poată beneficia de medicamente necesare îngrijirii speciale a bebeluşilor născuţi prematur.

România se află pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă, a subliniat în conferinţă de presă dr. Adrian Crăciun, şef secţie Neonatologie la Spitalul Cantacuzino.

În această unitate medicală de gradul III, s-au înregistrat anul trecut 2.130 de naşteri, dintre care 422 de prematuri, 299 necesitând îngrijiri speciale în secţia de terapie intensivă, a arătat medicul.

Principala cauză a mortalităţii infantile o constituie naşterile premature. O treime dintre decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante, a subliniat dr. Crăciun.

El a adăugat că anul acesta unitatea sanitară a primit mai puţini bani ca anul trecut pentru cele patru programe pe care le desfăşoară - pentru prematuri, pentru infecţia cu virus respirator, profilaxie nutriţională şi pentru depistarea deficienţelor de auz la nou-născut -, adică 620 de milioane lei, faţă de 4 miliarde anul trecut.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a apreciat programul desfăşurat de Organizaţia "Salvaţi Copiii" şi a evidenţiat necesitatea implicării în problemele de sănătate şi a comunităţilor, organizaţiilor, pe lângă Ministerul Sănătăţii, care trebuie să se ocupe de prevenţie, prin campanii de vaccinare şi asigurarea de servicii de sănătate de calitate.

În opinia sa, trebuie pus accentul pe educaţie, pe asistenţa de ocrotire a mamei şi copilului, distrusă în ultimii 15-20 de ani.
Referitor la problemele din programul pentru prematuri, dr. Adrian Pană a spus că a discutat cu responsabili ai acestuia şi a înţeles că sunt unele neconcordanţe între ceea ce s-a cerut pentru program şi ce s-a regăsit pe listă.

El a făcut referire la achiziţiile centralizate care vor fi finalizate cât mai repede, adăugând că până la finalizarea licitaţiei se va face o analiză a necesităţilor maternităţilor, pentru a se găsi soluţii.

"Am fost în mai multe maternităţi cu prilejul campaniei. Trebuie să ne implicăm cât mai mulţi şi asta se poate face direcţionând zilele acestea 2% din impozit", a afirmat Amalia Năstase, ambasadoarea campaniei de strângere de fonduri "Bun venit pe lume".

"Deşi mai sunt numai patru zile în care românii pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii, suntem încrezători că ele vor trece cu folos. Suntem motivaţi să continuăm seria dotărilor pentru maternităţi şi secţii pentru nou-născuţi, a punctat preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!