Dependența de junk-food

on . . Accesări: 2782

C0109 JunkFood 01 RsOricât de mult s-ar strădui, unele persoane nu pot rezista în fața alimentelor junk-food. Hamburgeri, cartofi prăjiți, hot-dog, pizza, dulciuri... toate alimentele nesănătoase le ispitesc atât papilele gustative, cât și creierul. Este dovedit! Cercetătorii de la Universitatea Yale confirmă că unii oameni sunt programați pentru a prefera junk-food.


Un studiu american a atras atenția specialiștilor în nutriție și a celor care vor să aibă o alimentație sănătoasă.

Potrivit studiului, între un aliment sănătos, sărac în calorii, dar bun la gust și un aliment bogat în calorii, dar nociv pentru siluetă și sănătate, creierul nostru îl alege orbește pe cel de-al doilea.Alimentele hipercalorice, care de regulă sunt aspectuoase, antrenează o reacție cerebrală cu care sunt incapabile să se măsoare alimentele dietetice. Explicația este publicată în revista Popular Science. Două circuite diferite încep să funcționeze în creierul nostru atunci când mâncăm. Unul reacționează la nivelul de zahăr în sânge, pe când celălalt se bazează pur și simplu pe gustul alimentului, dacă este bun sau nu. Cum creierul nu se preocupă de numărul de calorii al unui aliment, el alege alimentul care conține mai mult zahăr și care este mai gustos. Cu cât este mai dulce și mai bun, cu atât este mai preferat de creier. Iată cum se explică dependența de hamburgeri, pizza, dulciuri rafinate. O soluție daca doriți să schimbați anumite obiceiuri din alimentația dvs. zilnică ar fi să încercați să consumați produse fără gluten.

Creierul dictează nevoia de dulce: o explicație pentru obezitate

Pentru a face un alt experiment care să dovedească dependența de dulce, cercetătorii au solicitat unui grup de voluntari să alterneze băuturi sărace în calorii (pe bază de îndulcitori artificiali) cu băuturi hipercalorice (îndulcite cu zahăr) timp de două săptămâni. Cu toate că băuturile aveau același gust, participanții au ales în principal băuturile bogate în calorii. Investigațiile cerebrale prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) au confirmat această preferință: reacțiile creierului la băuturile hipercalorice (cu zahăr) erau mai puternice decât la cele fără zahăr. Explicația: creierul reacționează puternic atunci când crește nivelul zahărului în sânge.


Această descoperire pune într-o nouă lumină problema obezității în cazul anumitor persoane. Persoanele care mănâncă prea mult sau cele care consumă băuturi foarte dulci nu fac aceste alegeri doar pentru că găsesc alimentele și băuturile bogate mai plăcute la gust, ci și fiindcă creierul lor reacționează la nivelul de zahăr din sânge și le dictează o nevoie mai mare de dulce decât în mod normal.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!