Consumul unei singure doze de suc carbogazos pe zi măreşte riscul de diabet de tipul 2

on . . Accesări: 1455

soda 67828100 rsConsumul unei singure doze de suc carbogazos pe zi măreşte considerabil riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, conform unui nou studiu realizat în Europa, conform LiveScience.com.

Participanţii la studiu care au băut zilnic câte o doză de suc îndulcit cu zahăr se confruntă cu un risc cu 18% mai ridicat de a se îmbolnăvi de diabet de tipul 2, de-a lungul unei perioade de 16 ani, prin comparaţie cu cei care nu consumă astfel de sucuri. Mai mult decât atât, riscul creşte în progresie aritmetică, iar persoanele care consumă două astfel de doze de suc pe zi se expun unui risc cu 18% mai ridicat decât cei care consumă o singură doză pe zi, ş.a.m.d.

Acest rezultat a rămas constant chiar şi după ce au fost luate în considerare alte variabile - alţi factori de risc pentru îmbolnăvirea de diabet de tipul 2: vârsta, nivelul de activitate fizică, masa corporală sau nivelul mediu de calorii ingerate zilnic.

O serie de studii realizate mai demult în SUA indicau o creştere de 25% a riscului de îmbolnăvire de diabet de tipul 2 pentru persoanele care consumă o doză de suc carbogazos zilnic.

Acest studiu este bazat pe analiza informaţiilor medicale despre 12.000 de persoane care s-au îmbolnăvit de diabet de tipul 2 în perioada 1991 - 2007, informaţii ce au fost comparate cu datele obţinute de la un grup de 15.000 de persoane selectate aleator, dintre care majoritatea nu s-au îmbolnăvit de diabet în perioada de timp analizată. Toţi participanţii au fost incluşi şi într-un studiu mai larg care urma să evidenţieze interacţiunile dintre dietă, factorii de mediu şi riscul de cancer şi de boli cronice în 8 ţări europene.

Ţinând cont de faptul că legătura dintre sucul îndulcit cu zahăr şi diabetul de tip 2 este independentă de indicele masei corporale şi de aportul zilnic de calorii, cercetătorii au ajuns la concluzia că această creştere a riscului de îmbolnăvire ar putea fi asociată creşterii bruşte a concentraţiei de zahăr din sânge care se produce imediat după consumul unui astfel de suc.

Alimentaţia sănătoasă, bogată în fructe şi legume, exerciţiile fizice şi pierderea în greutate pot preveni apariţia diabetului de tip 2 sau pot încetini foarte mult evoluţia bolii la pacienţii cu diabet în stare incipientă.

Acest nou studiu este publicat în ultimul număr al revistei Diabetologia.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!