Intervenţie în premieră în chirurgia cardiovasculară din România realizată la Spitalul Monza

on . . Accesări: 1420

premiera-in-chirurgia-cardiovasculara-din-romania-la-spitalul-monza-18450842 rsO procedură inovatoare de schimbare de valvă pe cord deschis a avut loc în premieră pentru chirurgia cardiovasculară, atât din mediul privat, cât şi public, la Spitalul Monza Bucureşti.


"Această operaţie a fost una extrem de complexă, având în vedere faptul că a presupus schimbarea unei valve şi repararea celei de-a doua: prima a fost implantată printr-o procedură fără sutură pe cord deschis, ceea ce a redus considerabil timpul de execuţie al operaţiei şi riscurile aferente unei astfel de intervenţii, iar cea de-a doua valvă a fost reparată pe cord bătând.

Valva biologică de la bovine, implantată fără sutură, a fost omologată de câteva luni în Europa şi a fost pentru prima dată folosită în România", a explicat luni în conferinţă de presă dr. Theodor Cebotaru, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Monza Bucureşti.


Intervenţia a durat trei ore iar cel mai mult a durat pregătirea pacientului, o oră şi jumătate, a detaliat medicul.


Pacientul, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a suferit acum patru ani o operaţie la un spital din străinătate. În urma unei recente infecţii la inimă, a fost necesară o reintervenţie, pe care cei din străinătate au refuzat-o, riscul unei astfel de operaţii fiind foarte mare, luând în considerare vârsta pacientului, iar cazul a fost preluat de echipa de medici a Spitalului Monza.
După intervenţie, pacientul va urma un tratament medicamentos şi va fi monitorizat.


Având în vedere faptul că valva folosită este de ultimă generaţie, la intervenţie a participat şi un îndrumător ştiinţific din partea companiei care a produs acest tip de valvă.


Valva biologică de ultimă generaţie rezistă mai mult în organism, 15-20 de ani, spre deosebire de alte tipuri de valve, de exemplu cele utilizate în sistemul public, care au ca termen 5-10 ani. Costul unei astfel de valve este de aproximativ 10.000 de euro iar întreaga procedură costă în jur de 15.000 de euro, cam un sfert decât este în străinătate, a precizat dr. Theodor Cebotaru.


Potrivit acestuia, anual în România se fac în jur de 3.000 de intervenţii pe cord, dintre care aproximativ 500 fiind pentru înlocuire de valvă. Chirurgia cardiovasculară reprezintă cel mai optim tratament în cazul persoanelor cu probleme valvulare avansate, fie congenitale, fie dobândite, a subliniat medicul.


"Intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. În cazul acestui tip de implantare, perioada de spitalizare este mai scurtă şi recuperarea mult mai rapidă", a explicat dr. Cebotaru.


Intervenţia de schimbare de valvă a completat lista serviciilor de chirurgie cardiovasculară care se efectuau deja cu succes în Spitalul Monza.


În acest spital privat au fost efectuate de la deschidere, care a avut loc la sfârşitul anului trecut, 100 de operaţii pe cord, cel mai tânăr pacient operat fiind un tânăr de 22 de ani pentru o afecţiune congenitală.


În scurt timp, aici se vor face şi intervenţii chirugicale pe cord la copii.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!