Pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce

on . . Accesări: 1191

BRUT 0691 rsVicepreşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectru Autist (FEDRA), Carmen Ghercă, a declarat miercuri că pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce, iar autismul este o tulburare care durează toată viaţa.


"În România vorbim de o integrare mai puţin calitativă a acestora. Pentru aceşti copii trebuie o diagnosticare precoce şi apoi intervenţia pe tot parcursul vieţii.

Autismul nu este o boală, este o tulburare care durează toată viaţa", a arătat Carmen Ghercă, la conferinţa "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea intervenţia, recuperarea funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburări din spectru autist''.

Cum a fost sărbătorită Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului în București.


Aceasta a subliniat că diagnosticarea precoce, intervenţia terapeutică timpurie şi integrarea în comunitate cresc şansele de recuperare a persoanelor cu tulburări de spectru autist.


În România nu se cunoaşte exact numărul copiilor afectaţi, dar din statisticile internaţionale se pare că unul din 100 de copii suferă de o astfel de tulburare, iar la adulţi, cei peste 18 ani, problema este mult mai gravă, a spus Carmen Ghercă.
''După 18 ani sunt încadraţi la o altă categorie de tulburări de obicei schizofrenie, tocmai pentru că tulburarea din spectrul autist este definită în România drept autism infantil ceea ce ar însemna că după această vârstă dispare, ceea ce nu este adevărat'', a explicat Carmen Ghercă.


Potrivit acesteia, nu sunt suficienţi specialişti, educatori pregătiţi, profesori de sprijin care să însoţească copiii cu autism în şcoală, de aceea şi ideea de a aduce specialişti din străinătate pentru ajuta la înţelegea acestor probleme.


''În România diagnosticul se pune de obicei de un psihiatru, dar nu este corect pentru că în străinătate nu se pune printr-o simplă consultaţie, ci printr-un consult multidisciplinar din care fac parte psihologi, asistenţi sociali, terapeuţi, copilul fiind urmărit în toate mediile sale'', a spus Carmen Ghercă.


Prof. dr. Vasile Cepoi, consilier al primului-ministru, a subliniat că problema copiilor cu tulburările din spectru autist este foarte complicată.

''Nu este foarte clar care sunt paşii de parcurs şi, deşi există mai multe ONG-uri care se ocupă de autism, nu a devenit o problemă de politică sectorială'', a adăugat dr. Vasile Cepoi.


Acesta consideră că trebuie gândit un program complex sub toate aspectele, de la depistare şi până la îngrijirea acestor copii, şi organizat un grup de lucru format din specialişti care cunosc cu adevărat problema.


Dr. Cepoi apreciază că trebuie identificaţi şi specialiştii şi pregătiţi şi medicii de familie pentru diagnosticarea afecţiunii.


Europarlamentarul PDL Petru Luhan a arătat, la rândul său, că numărul copiilor cu acest tip de tulburare este în creştere şi a menţionat că la nivel european s-a pus accentul pe necesitatea unei strategii europene.


Acesta a abordat şi câteva aspecte care ar putea fi rezolvate la nivel european cum ar fi educaţia psihologilor şi profesorilor şi alocarea de fonduri pentru cercetare.


Afecţiunea este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care durează întreaga viaţă. Autismul se manifesta fie la naştere, fie la vârsta de 18- 24 de luni a copilului şi se caracterizează printr-o capacitate scăzută de comunicare şi interacţiune, relaţionare şi integrare socială prin comportamente stereotipe şi repetitive.


Conferinţa "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea intervenţia, recuperarea funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburări din spectru autist'' are ca scop prezentarea de modele de servicii pentru integrarea acestor persoane ce se aplică şi funcţionează cu succes în alte state, precum şi de a sublinia necesitate implicării factorilor de decizie din România în elaborarea de politici publice şi în asigurarea sustenabilităţii serviciilor.


La conferinţa care se desfăşoară la Palatul Parlamentului participă reprezentanţi ai unor prestigioase instituţii din California, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia şi Olanda, ţări cu vastă experienţă în domeniu.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!