Primul cod etic al organizaţiilor de pacienţi, lansat la Forumul naţional

on . . Accesări: 1115

147 rsReprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din toată ţara s-au reunit pentru două zile în Bucureşti cu ocazia evenimentului 'Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi', în cadrul căruia au fost dezbătute şi analizate problemele pe care le întâmpină pacienţii în sistemul sanitar şi în cel de protecţie socială.


Temele abordate la forum au fost: procesul de reformă al sistemului sanitar pe înţelesul pacienţilor, mecanisme de consultare ale asociaţiilor de pacienţi, sistemul informatic al CNAS în relaţia cu pacientul, accesul pacienţilor la tratament şi servicii medicale - perspective 2013-2014, protecţia socială a pacienţilor în România, planificare strategică şi dezvoltare instituţională în rândul asociaţiilor de pacienţi din România, Directiva Cardul de sănătate.


Cu acest prilej, a fost lansat primul cod etic al organizaţiilor de pacienţi.


"Codul etic reprezintă un set de reguli care reflectă principiile generale de conduită profesională aplicabile în relaţia cu beneficiarii şi partenerii asociaţiei. Codul etic se bazează pe un set de valori şi norme etice fundamentale şi se referă la relaţiile între: personalul angajat, personal şi beneficiari, precum şi personal şi reprezentanţii altor instituţii şi ai societăţii civile. Noi am adoptat acest Cod etic pentru organizaţiile membre COPAC, dar el este deschis pentru orice asociaţie de pacienţi care doreşte să respecte acest set de reguli', a declarat Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, membră a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.


La rândul său, Gheorghe Tache, preşedintele COPAC, a subliniat faptul că traversăm o perioadă de schimbări în sistemul de sănătate, schimbări care trebuie înţelese de pacienţii români şi adaptate nevoilor lor. "Comunicarea şi consultarea între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi trebuie să fie mai prezente ca oricând în definirea politicilor care privesc pacientul. Asociaţiile de pacienţi pot şi trebuie să informeze pacienţii, dar şi să se lupte pentru ca aceştia să beneficieze de un sistem performant de sănătate care să le asigure accesul la tratament", a afirmat Tache.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului 'Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi', proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.


Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România au demarat luni campania naţională de informare ''Săptămâna pacienţilor'', realizată sub înaltul patronaj al Guvernului. În cadrul campaniei a avut loc şi cea de-a patra ediţiei a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, o platformă de dezbatere şi analiză a problemelor pe care le întâmpină pacienţii în sistemul sanitar şi în cel de protecţie socială.

Citește mai multe despre "Saptamana Pacienților" în România!

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!