Ministerul Sănătăţii trebuie să implementeze cât mai curând măsuri de screening pentru depistarea cancerului

on . . Accesări: 2616

cancer rsRomânia are o strategie privind combaterea cancerului şi un sistem naţional de înregistrare a bolnavilor de cancer, dar cel puţin în ceea ce priveşte depistarea şi prevenirea cancerului de colon ţara noastră are o situaţie cu totul deficitară. Sunt concluziile unui studiu privind cancerul de colon prezentat marţi la Parlamentul European (PE) de către ONG-ul EuropaColon, în cadrul unei dezbateri organizate de eurodeputatul PDL Petru Luhan.


'Acest barometru ne arată situaţia de fapt în ceea ce priveşte screeningul în 19 dintre cele 27 de state UE.

România este, din păcate, corigentă la acest capitol. Aş vrea să spun că Ministerul Sănătăţii ar trebui să implementeze o strategie de prevenţie la nivelul României pentru a reduce costurile tratamentului cancerului de colon. Se pare că nu există un dialog între societatea civilă, respectiv reprezentanţii spitalelor, ai industriei farmaceutice, ai pacienţilor şi executiv, respectiv minister, pe de o parte, şi parlament de cealaltă parte', a declarat Petru Luhan.


Eurodeputatul şi-a exprimat regretul că nimeni în România 'nu se simte responsabil să întreprindă acţiuni concrete în primul rând de conştientizare a pacienţilor pentru prevenirea cancerului, ceea ce ar reduce semnificativ costurile pentru tratare şi, în al doilea rând, regret că nu se pune accent pe aparatură şi medicină inovatoare pentru a trata mai eficient din punct de vedere al costurilor pacienţii care suferă de cancer'.


Petru Luhan susţine că un număr tot mai mare de pacienţi din România suferă de cancer de colon, deşi ţara noastră este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al numărului bolnavilor cu cancer de colon. În total, peste 1,2 milioane de oameni sunt diagnosticaţi în lume anual cu cancer de colon, dintre care 400.000 în Europa, iar aproape 610.000 îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza maladiei.


În ceea ce priveşte măsurile concrete pe care le poate întreprinde, Petru Luhan a precizat că va trimite scrisori autorităţilor din ţările care nu au fost incluse în barometru pentru a le cere să implementeze măsurile care se impun în sectoare deficitare precum prevenţia şi medicina inovatoare. 'Voi scrie şi CE pentru a elabora programe concrete de ridicare a gradului de conştientizare în rândul societăţii şi mă refer aici la pacienţi, la cetăţeni în general, dar chiar şi la elevi şi studenţi, şi în acelaşi timpo modalitate de a forţa guvernele să implementeze la rândul lor programe la nivel naţional', a precizat eurodeputatul.


El a precizat că va aborda chestiunea şi la un simpozion organizat, joi, la Bucureşti, privind situaţia medicinei din România, la care va participa şi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.


'România, din păcate, are date foarte, foarte negative şi aş vrea ca situaţia să amelioreze într-un timp cât mai scurt, adică să se implementeze măsuri de screening cât mai curând. Voi cere ministrului sănătăţii să vină cu propuneri într-un termen dat şi să începem implementarea şi în România, nu putem fi codaşii UE şi să condamnăm practic românii să fie mai bolnavi, să sufere mai mult şi să nu poată beneficia de aceleaşi instrumente deja existente piaţa europeană pentru a se bucura de o însănătoşire rapidă şi eficientă', a spus Petru Luhan.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!