Dezvoltarea şi accesibilitatea tehnologiei genetice împing societatea spre o dilemă morală: copiii modificaţi genetic

on . . Accesări: 2044

primii-copii-modificati-genetic-experimentul-a-provocat-un-scandal-etic-la-nivel-mondial-154530 rsDezvoltarea tehnologiei genetice, alături de accesibilitatea din ce în ce mai extinsă a acestui domeniu al cunoaşterii ar putea oferi părinţilor, în viitorul apropiat, opţiunea de a opta pentru modificarea genetică a copiilor lor încă nenăscuţi, pentru a-i proteja pe aceştia de eventualele maladii cu transmitere genetică, dar şi pentru a-i face să fie mai înalţi, mai musculoşi, mai inteligenţi sau cu ochii albaştri, în funcţie de standardele sociale de frumuseţe şi de preferinţele fiecăruia, conform unui material publicat de LiveScience.com.


Este morală o astfel de opţiune care îi împuterniceşte pe părinţi, întotdeauna în primul rând pe cei cu situaţii materiale foarte bune, să le ofere copiilor lor cel mai bun start posibil în viaţă? Putem asista la noii zori ai unui alt tip de rasism pe criterii genetice, în care puţinii oameni perfecţi se bucură de toate atuurile, în timp ce numeroşii oameni imperfecţi vor rămâne un fel de cetăţeni de rangul doi, insuficient de inteligenţi pentru o ocupa poziţii mai înalte în ierarhia socială?

O altă dilemă morală este legată şi de revenirea la programe de selecţie a naşterilor asemănătoare eugeniei practicate de regimul nazist pentru crearea unei rase de superoameni. În plus, nu vor exista oare şi riscuri genetice neprevăzute pentru copiii care se nasc în urma programelor de modificare genetică?

Experţii geneticieni americani, dar şi filosofi ai moralei şi sociologi, au dezbătut în urmă cu o săptămână eventualitatea interzicerii oricăror practici de manipulare genetică prenatală pe teritoriul SUA.

Oamenii dispun deja de animale şi de recolte modificate genetic, susţine Sheldon Krimsky, profesor de filosofie la Universitatea Tufts, care s-a plasat de partea celor care susţin necesitatea interzicerii apariţiei unor astfel de programe de îmbunătăţire genetică prenatală. "Însă în sutele de mii de încercări nereuşite de a obţine recolte şi animale mai bune, ne-a fost suficient să aruncăm la gunoi mutanţii şi rezultatele eşuate. Acelaşi lucru ar trebui să-l facem şi în cazul oamenilor?", se întreabă el retoric, adăugând că este ridicol să se pornească de la premisa că nu vor exista niciun fel de erori în acest domeniu.

Atât Krimsky cât şi lordul Robert Winston, expert în fertilitate la Imperial College din Londra, doresc să scoată în evidenţă incertitudinile legate de manipularea prenatală a anumitor trăsături genetice, dar şi asupra consecinţelor pe care le poate avea această manipulare.

"Chiar şi dacă este vorba doar despre înălţime, una dintre cele mai uşor transmisibile trăsături genetice de la părinţi la copil, oamenii de ştiinţă au descoperit cel puţin 50 de gene care nu reprezintă decât variaţii de 2% - 3% ale înălţimii. Pur şi simplu, dacă vrei un copil înalt, căsătoreşte-te cu cineva înalt", conchide Krimsky.

De cealaltă parte, tabăra celor care susţin necesitatea practică a introducerii acestor metode de manipulare genetice prenatală, invocă faptul că părinţii trebuie să aibă dreptul de a le oferi copiilor o viaţă mai bună, chiar dacă acest lucru înseamnă să-şi înzestreze progeniturile cu trăsături şi caracteristici genetice pe care nu ar fi putut să le transmită pe cale naturală.

"Oricare două persoane diferă prin peste 1 milion de locaţii din ADN. Majoritatea acestor variaţii nu au niciun efect. Însă chiar dacă eşti un adult sănătos, 100 dintre acestea pot provoca apariţia unor maladii mortale pentru copiii sau nepoţii tăi", susţine Lee Silver, profesor de biologie moleculară la Universitatea Princeton.

"Mama natură este o simplă metaforă... şi este o metaforă nepotrivită pentru că, în realitate, moştenirea pe cale naturală este ca un joc de zaruri, iar în viitor nu trebuie ca lucrurile să rămână aşa", a mai adăugat el.

Nita Farahany, profesor de ştiinţe ale genomului la Universitatea Duke, a atacat ideea că incertitudinile ar reprezenta un motiv suficient pentru interzicerea acestor practici, invocând faptul că reproducerea umană pe cale naturală implică deja mult prea multe incertitudini. "Şi totuşi nimeni nu i-a atitudine şi nu încearcă să interzică întreţinerea de raporturi sexuale", a subliniat ea.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!