A scăzut ulcerul şi a crescut boala de reflux esofagian

on . . Accesări: 2226

tratamentul-in-boala-de-reflux-gastroesofagian-13849762 rsConf. dr. Mircea Mănuc, gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni, a declarat că a fost înregistrată o schimbare în privinţa afecţiunilor digestive.


Astfel, a scăzut ca incidenţă ulcerul gastric şi a crescut boala de reflux esofagian, care afectează peste un sfert din populaţia adultă. Dispepsiile funcţionale, intestinul iritabil afectează între 25%- 30% din populaţie, a subliniat specialistul.


Mircea Mănuc a adăugat că s-a majorat numărul cancerelor digestive, în special cel de colon, care a crescut de trei ori ca incidenţă şi de două ori ca mortalitate după '90.


"Această creştere este legată de obiceiurile alimentare, de sedentarism şi stres. Au crescut tulburările funcţionale şi boala inflamatorie intestinală, patologie care ne apropie de epidemiologia din vest. Au crescut şi cancerele hepatice la bolnavii care au avut infecţii cu hepatită C şi B înainte de '89", a reliefat conf. dr. Mănuc.


Tinerii sunt în principal cei care se confruntă cu bolile inflamatorii intestinale, urmare a stilului de viaţă, a arătat medicul, accentuând asupra necesităţii screening-ului pentru cancerul de colon.


"Vom vedea dacă se va accepta un program pilot pentru pentru a fi plătite testele pentru hemoragie ocultă, iar acolo unde se evidenţiază această hemoragie să se facă şi colonoscopie. Zilele acestea s-a discutat la Parlamentul European despre necesitatea unei campanii de informare privind screening-ul pentru cancer colorectal în ţările Uniunii Europene", a punctat conf. dr. Mănuc.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!