Copiii care mănâncă mulţi hamburgeri suferă de astm mai mult decât ceilalţi

on . . Accesări: 1950

hamburger.jpgCopiii din ţările bogate care mănâncă trei hamburgeri pe săptămână sau mai mulţi riscă mai mult să aibă astm, potrivit unui amplu studiu internaţional publicat joi în revista de specialitate 'Thorax'. Dimpotrivă, un regim mediteranean, bogat în fructe, legume şi peşte pare a avea un rol protector. Gabriele Nagel, de la Universitatea din Ulm (Germania), şi colegii săi au analizat datele referitoare la 50 000 de copii din 20 de ţări, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, strânse din 1995 până în 2005. În chestionarele completate de părinţi erau trecute obiceiurile alimentare şi dacă sufereau de astm sau de respiraţie şuierătoare. Aproape 30 000 de copii au făcut şi teste de alergie.

Regimul alimentar nu pare a determina o creştere a sensibilităţii la alergenii comuni (polenurile), dar ar putea avea o influenţă asupra frecvenţei astmului sau a respiraţiei şuierătoare, arată cercetătorii.

Consumul ridicat de fructe este asociat cu o incidenţă scăzută a respiraţiei şuierătoare la copii, în ţările bogate, ca şi în cele sărace. O alimentaţie bogată în peşte îi protejează pe copiii din ţările bogate, în timp ce un regim bogat în legume verzi pregătite, pe cei din ţările sărace. Cercetătorii au confirmat observaţiile anterioare, conform cărora un regim de tip mediteranean duce la o incidenţă mai scăzută a astmului şi a respiraţiei şuierătoare.

În schimb, în ţările bogate, consumul a trei hamburgeri sau mai mulţi pe săptămână se asociază cu o prezenţă crescută a astmului şi a respiraţiei şuierătoare./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!