Infertilitate masculină - problemă de sănătate publică

on . . Accesări: 3126

barbatul.jpgOamenii de ştiinţă avertizează că nivelurile în creştere ale infertilităţii masculine au devenit atât de periculoase încât este vorba de ''o problemă gravă de sănătate publică'. Profesorul Niels Skakkebaek, de la Universitatea din Copenhaga, descrie problema ca fiind 'la fel de importantă ca încălzirea globală'. Recent, un om de ştiinţă chiar a sugerat, în termeni terifianţi că, dacă oameni de ştiinţă de pe Marte ar fi studiat sistemul de reproducere masculin, este posibil să fi concluzionat că omul a fost destinat unei extincţii rapide. ªi dacă acest fenomen continuă, tendinţa ar putea indica faptul că bărbaţii sunt pe cale de a deveni complet infertili în câteva generaţii.

Potrivit unor studii, unul din cinci bărbaţi tineri sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani produc un număr de spermatozoizi anormal. Numai între 5-15 la sută din sperma lor este destul de bună pentru a fi calificată drept 'normală', în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - ceea ce dovedeşte că infertilitatea nu este doar o problemă a femeilor. Într-adevăr, printre cei care se confruntă cu dificultăţi de procreaţie, o problemă legată de fertilitatea masculină este considerată importantă în aproximativ 40 la sută dintre cupluri.

Femeile care încearcă să rămână însărcinate se confruntă şi cu alt aspect uimitor: faptul că problemele de bază ale fertilităţii masculine - deşi pot fi agravate de problemele legate de mediu - încep încă din pântecele mamei. 'Spermatozoizii sunt în scădere şi există dovezi tot mai multe că problema începe chiar înainte de naştere,' spune Dr. Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services. Ea a menţionat tot mai multe dovezi care arată că, deşi spermatogeneza incepe în adolescenţă, pregătirile cruciale se fac în câteva luni, înainte şi după naştere.

Factori cum ar fi faptul că femeile mănâncă multă carne de vită în timpul sarcinii - ceea ce înseamnă că au avut o dietă bogată in hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care sunt substanţe chimice potenţial dăunătoare - şi până la problema obezităţii în timpul sarcinii şi expunerea unei femei la fumat, pesticide, poluarea din trafic, materiale plastice şi chiar soia - despre toate acestea se crede că au o influenţă asupra viitoarei fertilităţii la un făt de sex masculin.

Experţii vorbesc despre o 'fereastră' de dezvoltare testiculară, care începe la fătul în creştere şi se termină în primele şase luni de viaţă. Problemele care apar în această perioadă înseamnă că copilul de sex masculin ar putea să nu fie niciodată în măsură să facă proprii copii./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!