Stafilococul auriu sabotează sistemul imunitar

on . . Accesări: 5363

Infecţiile agresive, rezistente la tratamentul cu antibiotice declanşate de stafilococul auriu ce au cunoscut o adevărată explozie în ultimul timp în Statele Unite ale Americii, acţionează împotriva sistemului imunitar, distrugând celulele mobilizate de organism pentru a lupta împotriva infecţiei, a anunţat o echipă de cercetători care susţin că această descoperire poate conduce spre identificarea unor metode mai bune de luptă împotriva acestui stafilococ. În fiecare an aproximativ 90.000 de oameni din Statele Unite ale Americii devin infectaţi cu stafilococul auriu, un stafilococ foarte rezistent la tratamentele convenţionale pe bază de antibiotice. Deocamdată nu este clar câţi dintre aceştia mor din cauza infecţiei, dar experţii estimează că cifra mortalităţii este de peste 18.000, cifră uşor mai mare de altfel decât cea a mortalităţii provocate de infectările cu virusul HIV.
 Infectarea cu stafilococul auriu a fost de cele mai multe ori asociată cu spitalizarea sau contactul cu unităţile medicale ale unor persoane cu un sistem imunitar slab, acest stafilococ fiind unul dintre principalii vinovaţi de infecţiile intraspitaliceşti apărute în SUA. Totuşi din ce în ce mai multe cazuri semnalate recent indică apariţia unei tulpini stafilococice foarte agresive de Staphylococcus aureus care pot provoca infecţii severe şi chiar moartea unor pacienţi care nu au sisteme imunitare slăbite, aceast tip foarte agresiv de stafilococ auriu putând fi contactat chiar şi în afara unităţilor spitaliceşti. Această tulpină stafilococică foarte agresivă secretă un anumit tip de peptide (un compus chimic format din amino-acizi) care provoacă ''explozia'' celulelor neutrofile, eliminând primul mecanism de apărare al organismului împotriva infecţiilor. Stafilococul auriu din această nouă tulpină agresivă infectează un organism declanşând o uşoară inflamare a zonei infectate, fapt ce atrage celulele de apărare ale organismului în această zonă, pentru ca apoi să fie distruse.
 Studiul care a evidenţiat acest comportament al stafilococului auriu a fost realizat în laborator, pe sânge uman şi pe sânge de cobai. La numai 5 minute după expunerea la acţiunea peptidelor secretate de această nouă tulpină stafilococică, membrana celulară a neutrofilelor umane a început să prezinte semne de afectare, iar în 60 de minute, o mare parte dintre celulele neutrofile umane apărute în zonă pentru a neutraliza infecţia au fost distruse complet. "Acest studiu ne dezvăluie strategia complexă pe care S. aureus a dezvoltat-o pentru a incapacita răspunsul imunitar normal al organismului'', a comentat Dr. Anthony S. Fauci. ''Înţelegerea cauzelor pentru care aceste infecţii cu noua tulpină stafilococică de aureus sunt atât de grave pentru organismul uman constituie o etapă extrem de importantă în procesul de dezvoltare a unor noi tratamente anti-stafilococice, fiind totodată una dintre priorităţile sistemului de medicină publică'', a mai adăugat Dr. Fauci, unul dintre realizatorii acestui studiu. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!