Migrena cu aură poate fi legată de mortalitatea cardiovasculară

on . . Accesări: 3268

Datele unui nou studiu sugerează o posibilă asociere între migrena cu aură şi un risc crescut al mortalităţuii coronariene la femei. „Există dovezi substanţiale că migrena poate să crească riscul relativ al atacului vascular cerebral, dar legătura între migrenă şi boala coronariană (BC) este mai puţin clară”, notează dr. Jie Jin Wang şi colegii lui de la University of Sydney, Australia în numărul din aprilie al revistei Cephalalgia. „O serie de studii preliminare au sugerat că există o legătură între migrenă şi durerea toracică, dar nu şi între migrenă şi BC.”
 Trialul Women's Health Study a relatat recent că migrena cu aură (dar nu şi migrena fără aură) este asociată cu creşterea numărului de evenimente cardiovasculare la femei. În studiul lor, cercetătorii din Australia au încercat să clarifice situaţia analizând datele unei cohorte de 2331 de persoane cu vârsta între 49 şi 97 de ani.
 În totalitate 233 de femei şi 69 de bărbaţi au avut o anamneză personală pozitivă pentru migrenă. Dintre aceştia, 119 femei (11,3%) şi 44 bărbaţi (6,5) au avut migrenă cu aură.
 Subiecţii au fost urmăriţi timp de 6 ani. În această perioadă 30 de femei (2,8%) şi 30 de bărbaţi (4,4%) au murit din cauza bolii coronariene. Istoricul pozitiv pentru migrena cu aură a fost asociat cu un risc de două ori mai crescut, dar nesemnificativ din punct de vedere statistic al decesului coronarian la femei (risc relativ ajustat în funcţie de vârstă: 2,2; p = 0,11). Această legătură a persistat şi după ajustare în funcţie de ceilalţi factori de risc cardiovascular. La bărbaţii cu istoric pozitiv pentru migrenă nu au fost raportate decese cardiovasculare.
 „Dacă vor fi confirmate la nivelul altor populaţii, aceste rezultate vor indica existenţa unei legături biologice între migrenă şi boala cardioavsculară sistemică”, a concluzionat echipa doctorului Wang. „Natura oricărei asocieri este în prezent necunoscută, dar pot să fie implicate diferite stări de hipercoagulabilitate sau o tulburare generală a vaselor.”
 
Cephalalgia 2007;27:368-371.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!