Eugen Nicolăescu anunţă finalizarea evaluării spitalelor

on . . Accesări: 4938

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat duminică, la o conferinţă de presă, că a fost încheiată operaţiunea de evaluare a unităţilor spitaliceşti din ţară, în urma căreia se va lua decizia de reducere şi desfiinţare a mai multor spitale. "Avem concluziile pe care le vom lua în consideraţie la elaborarea următoarelor acte normative, astfel încât această acţiune de evaluare a spitalelor să se aplice cu 1 septembrie 2006. Se vor reduce 16 unităţi sanitare cu paturi la nivelul întregii ţări, se vor reduce 110 secţii din toate spitalele din România, patru spitale se vor transforma în secţii exterioare, se vor transforma nouă spitale în unităţi medico-sociale. De asemenea, se vor transforma în spitale de cronici două spitale şi se va schimba profilul unităţilor sanitare la zece unităţi", a precizat Eugen Nicolăescu.
 Potrivit acestuia, în final se vor reduce 5.386 din numărul total de paturi care există astăzi în România. Acţiunea de evaluare a spitalelor din întreaga ţară a durat cinci luni şi a necesitat discuţii cu toţi factorii de conducere de la nivel teritorial, parlamentari, sindicate, a spus ministrul sănătăţii. El a afirmat că până la 1 septembrie se va elabora ordinul de ministru şi hotărârea de guvern care să operaţionalizeze această evaluare.
 Eugen Nicolăescu a adăugat că în prezent se elaborează documentaţia necesară, precizând că desfiinţarea acolo unde se va face este o consecinţă a faptului că în zonă nu mai erau medici care să aducă venituri, că o serie de boli pe plan local nu mai există sau că s-au înfiinţat spitale cu mai mare performanţă şi au preluat pacienţii de la cele vechi.
 Exemplu de spital care nu se mai justifică şi va fi desfiinţat a fost dat Spitalul orăşenesc Zlatna din judeţul Alba, care va deveni o secţie exterioară a Spitalului orăşenesc Câmpeni ca urmare a faptului că nu mai are adresabilitate. De asemenea, Spitalul de boli cronice din Rucăr (Argeş) se va comasa cu Spitalul municipal din Câmpulung şi se va reduce numărul de paturi tot din lipsă de adresabilitate. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!