O dată cu noile contraceptive, ciclul menstrual poate deveni opţional

on . . Accesări: 5415

Pentru femeile tinere, într-o lume în care pot alege, chiar şi menstruaţia poate deveni opţională, informează agenţia de presă Associated Press. Graţie pilulelor contraceptive de control al sarcinii şi altor contraceptive hormonale, tot mai multe femei urmează exemplul tinerei de 22 de ani, Stephanie Sardinha. Ea nu mai are menstruaţie de la vârsta de 17 ani. "Este unul dintre cele mai grozave lucruri pe care le-am făcut", a declarat aceasta. Studentă şi vânzătoare în Lisbon  Falls, Maine, Sardinha foloseşte Nuvaring, un inel vaginal contraceptiv. După ce hormonii acestui inel se consumă în trei săptămâni, ea îl înlocuieşte imediat cu un altul, după care face o pauză de o săptămână pentru a permite venirea ciclului. Tânăra susţine că acest lucru este minunat pentru căsnicia ei, prevenind astfel stările de nervozitate şi îmbunătăţindu-i viaţa sexuală.
 "Nu aş renunţa la acesta niciodată", a afirmat ea, care a aflat de această practică de la mătuşa ei, asistentă medicală.
 Folosirea pastilelor şi a contraceptivelor pentru blocarea menstruaţiei a devenit tot mai populară, în special în rândul tinerelor şi femeilor aflate la începutul menopauzei, susţin unii medici.
 "Am foarte multe paciente tinere studente care fac acest lucru", a declarat medicul ginecolog Mindy Wiser-Estin, care a practicat acest lucru pe pielea ei timp de mai mulţi ani. "Nu este nici un motiv pentru care să ai nevoie de menstruaţie".
 Asemenea improvizaţie medicală nu va mai fi necesară în curând. Deja, pilula sezonieră de control al sarcinii elimină pentru un an menstruaţia Prima pilulă cu folosire continuă de prevenire a sarcinii, Lybrel, va fi în curând introdusă pe piaţa farmaceutică americană, iar companii de medicamente încearcă găsirea altor metode de limitare sau eliminare a menstruaţiei.
 Mulţi medici susţin că eliminarea menstruaţiei este mai periculoasă decât mijloacele de control al sarcinii folosite pe termen lung, iar un sondaj a demonstrat că anticoncepţionalele au fost prescrise pentru a preveni menstruaţia. Femeile au folosit pastilele contraceptive pentru mai bine de jumătate de secol fără să prezinte probleme semnificative, dar medicii doresc studii amănunţite în ceea ce priveşte folosirea acestora pe termen lung.
 Noile metode ar trebui să devină tot mai cunoscute. Un site nespecializat din punct de vedere ştiinţific a iniţiat un sondaj la solicitarea Asociaţiei Profesioniştilor Sănătăţii Reproductive şi a descoperit că cel puţin două treimi dintre cele care au răspuns s-au plâns de oboseală, sângerări abundente, "crampe puternice" şi chiar stări de nervozitate. Aproximativ jumătate dintre femeile care au răspuns sondajului au declarat că ar dori să nu aibă niciodată menstruaţie sau că ar dori să decidă singure când să o aibă.
 Pentru unele femei, menstruaţia poate cauza durere şi multe alte probleme importante. Un sondaj efectuat la scară naţională a demonstrat că cel puţin una din cinci femei a folosit contraceptive orale pentru a stopa sau sări peste menstruaţie.
 "Dacă alegi folosirea contraceptivelor, atunci nu are nici un sens să ai menstruaţie", a declarat medicul Leslie Miller, cercetător şi profesor asociat al Universităţii din Washington-Seattle, care a colaborat cu site-ul noperiod.com. Aceasta a subliniat că femeile care folosesc pilulele contraceptive nu au oricum o menstruaţie normală, ci numai nişte sângerări în timpul pauzei de o săptămână provocate de hormonul progestativ.
 Potrivit lui Miller, femeile moderne au cu până la de nouă ori mai multe cicluri decât au avut străbunicele lor, care au avut menstruaţia la o vârstă mai înaintată decât ele, s-au căsătorit mai devreme şi şi-au stopat menstruaţia timp de mai mulţi ani în perioadele în care au fost gravide sau şi-au alăptat copiii. În zilele noastre, femeile au aproximativ 450 de menstruaţii într-o viaţă.
 Sondajul mai relevă că majoritatea femeilor consideră menstruaţia lunară ca fiind ceva normal. Fetele învaţă devreme că menstruaţia este un semn al fertilităţii şi feminităţii, făcând din începutul acesteia un moment important în viaţa lor, care trebuie sărbătorit.
 "Nu le trebuie mult timp femeilor de a trece de la starea de încântare de a avea menstruaţie până la a simţi durerea", a declarat Gordon, autoare a lucrării "Proprietatea morală a femeilor : o istorie a politicii controlului sarcinii în America". Ea susţine că este nevoie de oarecare precauţie, deoarece nu există suficiente cercetări privind consecinţele folosirii tratamentelor hormonale pe termen lung. "Oamenii ar trebui să le folosească cu atenţie", a spus ea.
 În zilele noastre, pilulele de control a sarcinii, care conţin mai puţin estrogen şi progesteron decât cele de acum două generaţii, prezintă încă un grad de risc în ceea ce priveşte infarctul, atacul cerebral şi cheagurile de sânge. Pilulele nu trebuie să fie folosite de către femeile care au avut astfel de probleme precum sângerări vaginale neaşteptate, au suferit de anumite tipuri de cancer, sau sunt fumătoare peste 35 de ani.
 Dar există şi unele avantaje în urma administrării orale a contraceptivelor cum ar fi riscul scăzut în ceea ce priveşte cancerul uterin, osteoporoza sau bolile inflamatorii ale pelvisului. Iar întreruperea menstruaţiei înseamnă şi eliminarea sindromului premenstrual, risc scăzut de anemii şi migrene, a declarat doctorul Sheldon Segal, co-autor al lucrării "Menstruaţia este demodată?", care s-a implicat şi în cercetarea câtorva contraceptive.
 Încă de la apariţia primei pastile, în 1960, femeile au manipulat controlul sarcinii pentru a sări peste menstruaţie pentru evenimente precum nunta, vacanţa sau competiţiile sportive. Femeile medici şi asistente medicale s-au numărat printre primele care şi-au blocat menstruaţia pe termen lung pentru a se adapta programului lor, a declarat Susan Wysocki, şeful Asociaţiei Naţionale a Practicienilor în Sănătatea Femeilor. "Au fost mult mai confortabile atunci când îl recomandau pacienţilor", a spus Susan, care foloseşte un inel vaginal pentru a preveni menstruaţia.
 Această idee s-a născut după ce compania Barr Pharmaceuticals a lansat pe piaţă, în noiembrie 2003, contraceptivul Seasonale, care este luat pe durata a 12 săptămâni, cu o pauză la fiecare trei luni pentru a permite sângerarea. Acceptarea la scară largă din partea medicilor a acestor medicamente a determinat creşteri ale vânzărilor acestui produs cu până la 62 la sută, adică în valoare de 110 milioane de dolari.
 Publicitatea contraceptivului Seasonable le-a făcut pe femei să se întrebe dacă patru menstruaţii pe an sunt în regulă şi de ce să nu aibă niciuna până la urmă.
 Cele care au folosit contraceptivul Depo-Provera al companiei farmaceutice Pfizer Inc, numai pe bază de progesteron, care se administrează pe o perioadă de trei luni, fac o pauză, de obicei după un an sau doi. Acest medicament poate însă determina o subţiere a oaselor. Multor dintre femei li s-au prescris medicamente suplimentare, astfel încât să poată folosi continuu aceste contraceptive, plasturele Ortho Evra sau inelul vaginal, decât să permită instalarea menstruaţiei la fiecare patru săptămâni. Acest program a fost stabilit de către originalii proiectanţi ai controlului sarcinii, pentru a imita ciclurile menstruale normale. Dar prescripţiile suplimentare au determinat nemulţumirea companiilor de asigurări.
 "Seasonable nu a făcut altceva decât să elimine o neplăcere", a declarat doctorul Peter McGovern de la Universitatea de Medicină şi Stomatologie din New Jersey.
 Noua gamă extinsă de contraceptive va face acelaşi lucru. Wyeth speră ca până la sfârşitul lunii iunie a acestui an să obţină aprobarea din partea ”Food and Drug Administration” (FDA), pentru a putea comercializa Lybrel, drept pilulă contraceptivă continuă. Cererea de aprobare a fost trimisă şi în Canada şi Europa.
 De asemenea, în iunie, FDA ar trebui să decidă dacă va aproba comercializarea contraceptivului Implanon, un beţişor care conţine progestativ, ce se implantează sub pielea braţului stâng, pe care fabricantul acestuia, Organon USA, îl comercializează de un deceniu în Europa.
 Berlex Inc îşi creează propria pastilă de control al sarcinii pentru întreruperea menstruaţiei.
Barr, care îşi doreşte să devină lider pe piaţa extinsă a contraceptivelor, a cumpărat anul trecut licenţa medicamentului ParaGard, un dispozitiv intrauterin care blochează menstruaţia la unele femei. Noul produs Seasonique, succesor al Seasonale, a obţinut recent aprobarea federală.
 Doctorul Patricia Sulak, care cercetează contracepţia extinsă în cadrul Colegiului de Medicină Texas A&M, este de acord cu această nouă tendinţă. Dozele din pilulele standard sunt atât de scăzute, încât dacă nu le iei timp de şapte zile creşte riscul sarcinii. "Această redefinire este pe cale să fie finalizată", a conchis ea. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!