Consumul de cacao scade tensiunea arterială şi rata mortalităţii

on . . Accesări: 4984

Consumul de cacao de către persoanele vârstnice se asociează cu reducerea valorilor tensiunii arteriale şi cu o rată mai scăzută a mortalităţii, afirmă cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Mediu din Bilthoven, într-un articol publicat recent în revista Archives of Internal Medicine. Deşi beneficiile consumului de cacao asupra sănătăţii cardiovasculare se cunosc de ani întregi doar acum cercetătorii au început să colecţioneze evidenţe care să susţină aceste teorii. Se pare că în cacao se găsesc anumite componente chimice, denumite flavani, care se asociază cu scăderea tensiunii arteriale şi cu îmbunătăţirea funcţiei celulelor vasculare.
 La studiu au participat 470 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 65-84 de ani, care au fost examinaţi şi chestionaţi în legătură cu obiceiurile dietetice iniţial când au fost înrolaţi, adică în 1985 şi la fiecare 5 ani, adică în 1990 şi 1995, după care au fost împărţiţi în 3 grupe în funcţie de consumul de cacao. Informaţiile privind îmbolnăvirile ulterioare sau decesul au fost obţinute de la spitalele respective.
 S-a observat că în cursul a celor 15 ani bărbaţii care au consumat sistematic cantităţi mai crescute de cacao au prezentat valori mult mai scăzute ale tensiunii arteriale faţă de cei care nu au consumat. Pe parcursul studiului au decedat 314 dintre bărbaţii incluşi în studiu, dintre care 152 au avut o cauză cardio-vasculară a decesului. Bărbaţii aflaţi în grupul de consumatori de cacao în cantităţi mai mari au prezentat o tendinţă mult mai redusă (risc scăzut la jumătate) de a suferii şi de a deceda de boli cardio-vasculare. Riscul lor de a dezvolta boli cardio-vasculare a rămas scăzută chiar dacă au prezentat alţi factori de risc, de genul fumatului, al sedentarismului sau al consumului de alcool. Rata mortalităţii în general s-a găsit a fi mai redusă la bărbaţii care au avut obiceiul de a consuma cacao.
 Hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru morbiditatea şi mortalitatea cardio-vasculară, dar se pare că beneficiile date de cacao nu se rezumă doar la cele date de scăderea valorilor tensionale, susţin cercetătorii. Faptul că în cacao se găsesc multe substanţe antioxidante ar putea fi o explicaţie pentru beneficiile date de aceasta, mai ales în bolile care sunt asociate cu stresul oxidativ, cum ar fi bronhopneumopatiile cronice obstructive sau anumite tipuri de cancere. Oricum, această temă merită să fie exploatată!

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!